САЩ обмислят въвеждане на цифров долар

Водещите икономики в света, вкл. САЩ, се подготвят за въвеждане на цифрови пари
(снимка: CC0 Public Domain)

Федералният резерв на САЩ (ФРС) публикува документ, който разглежда потенциалните последици от въвеждането на цифров долар. Сред основните констатации са ускоряването на паричните преводи, както и опростяването на достъпа до финансови инструменти в сравнение със сегашната банкова система.

Документът е обявен за „първата стъпка в дискусията” и все още не предлага директно пускане на цифровия долар в обращение, отбелязва The Verge. Все пак става ясно, че с появата на подобно платежно средство ролята на правителството във финансовата система ще се промени.

Търговските банки ще станат по-малко привлекателни за потребителите, а влиянието на Фед върху финансовата инфраструктура на страната ще отслабне. В същото време се подчертава, че правителството се стреми да запази „доминиращата международна роля на щатския долар”.

Фед изброява в документа следните основни предимства на официалната цифрова валута: (CBDC):

  • бързи и лесни трансфери между лица и организации (включително трансгранични);
  • повишена достъпност за хора без банкови сметки, които изпитват затруднения при откриване на сметки в частни финансови институции;
  • по-висока безопасност и доверие на потребителите – една банка може да се провали или да има проблеми с ликвидността, а това е по-малко вероятно за правителството на САЩ.

Документът посочва само един ключов недостатък на CBDC – властите на САЩ ще поемат ролята, която традиционно играят търговските банки, а гражданите ще трябва директно да доверят финансовите си данни на правителството. Този проблем може да бъде решен с помощта на някои „посредници”, които ще използват „съществуващи инструменти”.

И накрая, техническото изпълнение на проекта не включва непременно използване на блокчейн – документът предвижда вариант с централизирана мрежа. Основните критерии за въвеждането на цифрова валута са „защита на поверителността, посредничество, широка оборотоспобност и проверка на самоличността”.

Успоредно с това се обмисля въвеждане на CBDC в около 90 страни по света. Междувременно Европейският съюз също се готви за цифрово евро, а Китай вече тества цифровия юан, който се разработва от 2014 г. Тестването на цифрова рубла в Русия ще започне в края на януари.

Коментари по темата: „САЩ обмислят въвеждане на цифров долар”

добавете коментар...

  1. тц

    аахахаха дебилчета

  2. freezing123

    Точно казано Анонимен.

  3. Anonymous

    Това е решено и целта на пландемията е да се създад условия за шоково въвеждане чрез създаване на финансов колапс, хипер инфлация и масови фалити. Това ще стане, като 2023 още една пландемия за целта. Ще въведат ББД, като “спасение” от нарочно и целенасоченото създаване на финансов колапс и ЦВЦБ, като така ще се създаде цифров концлагер, където всеки е абсолютно финансово и дигитално зависим – пълен роб, като, който го приеме няма да оцелее дълго.

Коментар