Британска верига за храни отваря безкасови магазини

Безкасовото пазаруване навлиза и в магазините на търговската верига Aldi
(снимка: Aldi)

Веригата магазини за хранителни стоки Aldi UK отвори първия си супермаркет без каси и без касиери. Там хората могат да пазаруват, без да се налага да сканират продуктите – само с помощта на смартфон-приложение.

За да пазаруват в „пробния” магазин в Гринуич, Лондон, клиентите могат да изтеглят приложението Aldi Shop&Go и след това автоматично ще бъдат таксувани за покупките си, след като напуснат магазина, разказва BBC. Супермаркетът ще позволява на клиентите да купуват алкохол, използвайки технология за оценка на възрастта на лицето, за да проверят дали има навършени 25 години.

Новият магазин на Aldi следва подобни ходове на Tesco, Sainsbury’s и Amazon. За продажбите без каса и касиер се използват високотехнологични камери, които проследяват клиентите, докато пазаруват, и след това таксуват взетите от рафтовете продукти, когато клиентите си тръгнат.

Джайлс Хърли, главен изпълнителен директор на Aldi за Великобритания и Ирландия, „очаква с нетърпение да види как ще реагират клиентите” на иновацията. Люис Еспарон, мениджърът на магазина в Гринуич, добавя: „Работим и се стремим към днешния ден от няколко месеца, така че ще бъде страхотно да видим как нашите клиенти реагират на новата технология”.

„За нас стъпки като тази винаги целят подобряване на преживяването на клиентите. Целият ни екип очаква с нетърпение да бъде на разположение и готов да помогне, за да гарантираме, че изживяването ще идеално”, казва още Еспарон.

Aldi е петият по големина супермаркет във Великобритания с повече от 950 магазина и около 38 000 служители.

Гигантът Amazon първи даде ход на феномена за пазаруване „грабни и си тръгни” в Сиатъл. Безкасовият магазин отвори през през 2018 г. Наричайки това „бъдещето на търговията на дребно”, Sainsbury’s отвори свой собствен магазин без каси по-късно същата година. Там клиентите сканират стоките със смартфон и ги поставят направо в чантата си, а по-късно плащат чрез телефона.

Междувременно Tesco подходи по различен начин: фирмата даде възможност на клиентите чрез приложението Tesco.com да изберат необходимите им хранителни стоки и след това да си ги приберат направо в клона в Хай Холборн, Лондон.

Безкасовото пазаруване „само ще расте” занапред, прогнозира експертът по търговия на дребно Натали Берг, основател на NBK Retail. Според нея, след дебюта на безкасовите магазини на Amazon тази тенденция бе подсилена от пандемията – време, в което хората търсеха начин за по-малко пипане на стоките и по-малко физическа близост с други хора.

Коментари по темата: „Британска верига за храни отваря безкасови магазини”

добавете коментар...

  1. Много говорите всички верига се използват в Англия няма бедни няма богати 8г тук сральовци

    Сунай

  2. Румяна

    Ами то отдавна разлика почти няма в цените между Алеи,Лидъл срещу Теско,СБъри, Морисон…

  3. Ванката

    А хората които ще останат без работа заради безкасовите им експерименти .Задръжте си ги и си пазарувайте вие в тях .

  4. Друг

    Мани бегай обратно у фермата че пишеш глупости. От 13 гофини съм в Англия, пазарувам предимно в Теско защото ми е най близо, Алди е пълен с Англичани както и всеки останал магазин. Все пак са в Англия.

  5. Г си отхж
  6. Г си отхж
  7. Един

    Алди и лидъл на острова са за бедните източно европейци британците си пазарят от теско сейнсбърито морисън уайтроуз и други .

  8. Konstantin

    Добре е журналистите да са прецизни…

  9. Anonymous

    Е, Германска, германска, колко да е германска. Тука говорят за нещо, дето го правят в Британия.

  10. Vladko

    ALDI не е британска верига, а германска.

Коментар