Все повече безкасови магазини и… недоволство срещу тях

Магазини и заведения, където се плаща само безкасово, никнат по цял свят. Естествено, най-много са в САЩ, където културата на кредитната карта е повсеместна. В последно време обаче се надига вълна на остро недоволство срещу този вид заведения и магазини.

Плащащите със средства, различни от банкова карта, се чувстват дискриминирани. Социолозите предупреждават, че нито една социална група не бива да остава пренебрегната, а финансистите са изправени пред нова задача: да решат трябва ли търговските обекти да бъдат задължени да приемат кеш.

Хемберт Фигероа просто искал сандвич за обяд. Затова бил крайно изненадан, когато подал своите банкноти в Dos Toros Taqueria в Манхатън и те не били приети, разказва phys.org. Заведението за бързо хранене е едно от все по-голям брой заведения в САЩ, където клиентите могат да плащат само с карта или смартфон.

Безкасовите магазини в последно време породиха бурна вълна на недоволство сред някои активисти и либерално ориентирани политици. Те твърдят, че тази практика дискриминира хора като Фигероа, които или нямат банкови сметки, или просто повече разчитат на парите в брой.

Фигероа в крайна сметка бил принуден да застане отстрани, държейки своя сандвич „тако“, докато някой състрадателен касиер се смили над него и помоли друг клиент да плати храната с карта в замяна на доларовите банкноти на Фигероа.

„Имах пари, а не можех да си платя“, казва човекът.

Назад към кеша

Въпросът предизвика много коментари тази седмица, когато търговският гигант Amazon склони да промени плановете си и да приема пари в брой в повече от 30 свои „безкасови“ магазина, включително магазините на Amazon Go, които нямат касиери. Все пак Amazon отказа да каже кога ще се случи промяната.

Почти никъде по света няма закон, който да задължава магазините да приемат пари в брой. Това не е било въпрос на дневен ред. Сега обаче щатските законотворци се чудят дали не трябва да изработят закон по въпроса.

Показателно е, че по-рано тази година Филаделфия стана първият град, който забрани безкасовите магазини, въпреки усилията на Amazon да разубеди местната власт.

Плащането с банкова карта е един от начините, които се лансират от безкасовите търговски обекти. Другият е плащането чрез смартфон. Все повече заведения, клубове, стадиони и други подобни обекти настояват на технология за плащане чрез сканиране със смартфона или чрез специално собствено приложение.

Социално изключване или икономически баланс

„Потенциалните обществени разходи за безкасовата икономика, мисля, надвишават потенциалните ползи за бизнеса“, каза Ричи Торес, съветник от Ню Йорк за Южен Бронкс, който коментира законопроекта. Други политици твърдят, че макар че безкасовите магазини и ресторанти не са широко разпространени сега, практиката може да обхване повече услуги, включително и такива, които обслужват клиенти с по-ниски доходи.

„Искам да спрем това, преди да е станало нещо обичайно“, казва Уилям Грийнли, съветник от Филаделфия, който представи законопроекта на града, забраняващ на търговците да отказват кеш.

Други застъпници на забраната за безкасови плащания се опасяват, че технологията се развива твърде бързо и ще засегне милиони хора, които просто нямат банкова сметка. Засегнати ще са и такива като Фигероа – много по-голямата група, които имат банкова сметка, но не я използват активно за плащания, а боравят с пари в брой.

Някои наричат тези хора „небанкирани“. Голяма част от тях са хора, които изкарват прехраната си с почасов труд, например като контрольори в автобуси в почивните дни, разносвачи и др.

Собствениците на фирми, които преминават към безкасови плащания, казват, че просто следват тенденцията – отговарят на тертипа на мнозинството от клиентите, които изоставят паричните плащания. Това е част от натиск от страна на потребителите, които имат повишени очаквания за бързо и безпроблемно обслужване.

Балансиран поглед и крайности

Лео Кремер, съсобственик на Dos Toros, където Фигероа се опитал да плати в кеш, казва, че кешовите плащания в магазините от веригата са намалели от около 50% преди десетилетие до 15% миналата година. Това направило разходите и логистиката за обработката на пари в брой особено тежки. Преди да станат безкасови, Dos Toros били ограбвани няколко пъти.

Въпреки това, според Кремер, компанията ще се съобрази със закона, ако той задължи фирмите да приемат пари в брой. „Няма никой лош в този случай. Всеки се опитва да направи правилното нещо и да се увери, че няма непредвидени последици“, каза той.

И ако Кремер е умерен, то има и критици, които яростно твърдят, че забраната на безкасовите магазини е „прекомерна реакция“.

Думата на финансистите

Финансовите експерти предупреждават, че групите на хората с ниски доходи не бива да бъдат „изключвани“ като потенциални клиенти в нито една сфера, както и че не бива да се правят предположения за предпочитанията за пазаруване или покупателната способност на тези, които разчитат на пари в брой.

Независимо от всички тези анализи огромна част от веригите за различни услуги по света изискват потребителят да има банкова карта, за да стане клиент. Например услугите за споделени велосипеди на много места са възможни за ползване само при наличие на банкова карта.

По този въпрос мнозина финансисти смятат, че в настоящата „цифрова ера“ е спешно наложително банките да се разчупят и да намерят начини за по-добро включване на хората с ниски доходи в банковата система. Това може да стане чрез предлагане на базови картови услуги с нулеви такси, както и отваряне на клонове в недостатъчно обслужвани области.

Коментар