Axagon PCEM2-DC – свързва до два M.2 SSD към PCI-E шината

Вътрешният адаптер Axagon PCEM2-DC позволява свързване на до две M.2 SSD устройства към PCI-E шината на настолния компютър (снимки: TechNews.bg)

Всеки компютърен ентусиаст днес е изкушен да се възползва от бързината на SSD дисковете. Освен в лаптопите тези безшумни, икономични и високоскоростни устройства навлизат бързо и в настолните компютри – цените им падат, а на пазара се предлагат и всевъзможни аксесоари за съвместимост.

Наскоро ви представихме вътрешна кутия за M.2 SATA SSD от чешката компания Axagon, а сега ще ви разкажем за още един полезен аксесоар от същия производител. Това е вътрешният адаптер Axagon PCEM2-DC, който позволява свързване на две M.2 SSD устройства към PCI-E шината на настолния компютър.

Подобен адаптер решава проблема с отсъствието на M.2 слот в компютъра и прави възможен ъпгрейдът с бърз SSD, изпълнен в този форм-фактор. Напоследък пазарът е залят именно от M.2 картите, но по-старите РС нямат слот за тях и без подходящ адаптер изборът е ограничен само до 2,5-инчовите SSD устройства с интерфейс SATA.

Адаптерът се предлага в комплект с приспособления, необходими за монтирането, и документация

Axagon PCEM2-DC е доста интересно решение, което поддържа и двата типа разпространени M.2 устройства – SATA и по-съвременните и по-бързи NVMe (PCI Express), както едностранни, така и двустранни, а също и всички размери карти – с дължина 22, 42, 60, 80 и 110 мм. Притежавайки този адаптер, няма да имате проблем с инсталирането на M.2 SSD в настолния компютър. Нещо повече, и двете SSD карти могат да работят едновременно.

Axagon PCEM2-DC приема M.2 SSD с всякакви размери и капацитети, едностранни и двустранни

Адаптерът идва с интерфейс PCI-E 3.0 x4, който е съвместим със слотове x4, x8 и x16 и поддържа скорост до 8GBps. Ако имате M.2 NVMe SSD, ще се наслаждавате на по-висока скорост, отколкото с M.2 SATA SSD. Вътре в кутията ще намерите приспособления за монтиране на адаптера и в шасита с нисък профил.

Axagon PCEM2-DC е проектиран с голямо внимание към охлаждането. Адаптерът има метален капак със закрепен на него вентилатор. Освен това на платката ще забележите множество медни вентилационни отвори, които помагат за по-ефективно разсейване на топлината, генерирана по време на работата на SSD устройствата.

SATA SSD се свързва към B-key слота, а NVMe SSD – към M-key слота

Важно допълнение към адаптера е и пасивният охлаждащ радиатор, включен в комплекта. Той може да се монтира на SSD картата, за да подобри още повече охлаждането. Така комбинацията от пасивно и активно охлаждане поддържа ниска работната температура, което ще ви позволи да вземете максимума от производителността на монтираните в адаптера SSD карти.

Адаптерът се захранва директно от PCI-E шината и не е необходимо външно захранване. Двоен LED индикатор показва кога е включено захранването на адаптера и кога се предават данни по M.2 слота.

Инсталиране на NVMe SSD към M-key слота на адаптера

Axagon PCEM2-DC е „plug-and-play“ устройство, което се инсталира много лесно в компютъра, без специални настройки и драйвери. В това се убедихме, като монтирахме адаптера с M.2 SSD в настолен РС от по-старо поколение, работещ под управление на Ubuntu. С първото стартиране на системата SSD картата беше разпозната и готова за форматиране.

Ubuntu разпозна безпроблемно M.2 SSD картата, монтирана на адаптера

Важно е да обърнете внимание на типа M.2 SSD, с който ще правите ъпгрейд на компютъра си – дали е SATA или NVMe, тъй като адаптерът има два слота. SATA SSD се свързва към B-key слота, а NVMe SSD – към M-key слота. Ако устройството ви е SATA, е необходимо също да свържете SATA конекторът към дънната платка на компютъра.

Адаптерът поддържа M.2 SSD с всякакви размери и всякакви капацитети. Отвертка, винтчета и други приспособления, необходими за монтирането, са включени в комплекта на устройството. Можете да ползвате адаптера в системи под управление на Windows и Linux системи и да зареждате системата от един от двата M.2 SSD.

Адаптерът Axagon PCEM2-DC е достъпен на българския пазар с 24 месеца гаранция

Axagon PCEM2-DC е достъпен на пазара у нас от официалния дистрибутор Асбис България. Цената на адаптера за крайни потребители е в диапазона 50-55 лв. с ДДС. Устройството е придружено с две години гаранция.

Коментар