Вътрешна SATA кутия за M.2 SSD – елегантно решение от Axagon

Вътрешната SATA кутия на Axagon решава проблем с инсталиране на M2 SSD в компютри, които нямат слот за устройства с този формфактор (снимка: TechNews.bg)

Все по-достъпните цени на SSD устройствата (наричани още полупроводникови или твърдотелни дискове) накара много потребители на компютри да се насочат към ъпгрейд на своите компютри – настолни и мобилни. Замяната на класическия твърд диск със SSD или просто добавяне на втори диск, но от тип SSD, на който се инсталират операционната система и приложенията, е ефективно решение за повишаване на производителността.

Първоначално на пазара се наложиха SSD-та със стандартен 22-пинов SATA интерфейс (15+7 за данни и захранване), който е наличен в почти всеки компютър. Но напоследък масово навлизат SSD устройства с формфактор M.2, които са значително по-бързи, но често потребителите не разполагат с такъв слот в системите си, за да се възползват от по-добрите им показатели. В други случаи може просто да се налага пренасяне на M.2 SSD заедно с инсталирания на него софтуер на 22-пиновия SATA слот.

Елегантно решение в тези случаи се явява аксесоар, предлаган от чешката компания Axagon, чиито продукти отскоро са достъпни и на пазара у нас от дистрибутира Асбис. Става въпрос за вътрешна SATA кутия Axagon Internal SATA 2.5” box for NGFF M.2 SSD, в която може да се постави M.2 SSD. Така, ако разполагате с такъв SSD, ще можете безпроблемно да го монтирате във всеки компютър – настолен РС или лаптоп с широко разпространения 22-пинов SATA интерфейс.

SATA кутия е направена от алуминий, благодарение на което е много лека и се охлажда по-лесно (снимка: TechNews.bg)

Като размери и формат кутията на Axagon е точно като един стандартен 2,5-инчов SATA SSD за монтиране в настолен компютър или ноутбук. Под капака ще намерите слот за M.2 SSD, в който можете да поставите M.2 диска и да го закрепите с включените в комплекта приспособления. След това затваряте капака, монтирате кутията в компютъра и я свързвате към SATA интерфейса. Това е всичко, за да имате така желаното решение.

Кутията разполага със стандартен 22-пинов интрефейс SATA (снимка: TechNews.bg)

Кутията, която ни бе предоставена от Axagon, е предназначена, в частност, за SATA M.2 SSD B-key и B+M-key модули със 75 контакта и размери до 22×80 мм (M.2 2230, M.2 2242, M.2 2260 и M.2 2280). В нея няма да можете да поставите NVM (PCI-E) M.2 SSD карта, така че, преди да купите този аксесоар, трябва да сте напълно наясно за какъв точно M.2 диск ще го използвате. Няма ограничения за капацитета на монтираните SSD карти, поддържат се и едностранни, и двустранни модели.

Вътре в кутията можете да монтирате M.2 SSD B-key с размери до 22х80 мм (снимка: TechNews.bg)

Кутията с монтирания в нея M.2 SSD има SATA интерфейс (22 контакта) за свързване към дънната платка със скорост на предаване на данни до 6 гигабита в секунда (Gbps). Тази комбинация поддържа и модерни функции като TRIM, която подобрява производителността при запис на данни и удължава живота на диска. Кутията използва пасивно охлаждане, подпомогнато от алуминиевия корпус, който я прави и много лека – само 48 грама.

SATA кутията с монтиран в нея M.2 SSD (снимка: Axagon)

Axagon SATA box for M.2 SSD е „plug-and-play” устройство, което се разпознава безпроблемно от BIOS-а (UEFI) при стартиране на компютъра. Тя се държи като стандартен диск, само че много по-бърз. Кутията работи с всички популярни операционни системи, вкл. актуалните версии на Windows, Mac OS X и Linux дистрибуциите. Не е необходимо инсталиране на драйвери.

Комплектът на устройството – кутия, приспособления за монтиране и ръководство за потребителя (снимка: TechNews.bg)

Този полезен аксесоар вече е достъпен на пазара у нас на цена под 30 лева с ДДС. В комплекта на устройството са включени самата кутия, приспособления за монтиране и ръководство за потребителя. Продуктът се предлага с две години гаранция.

Коментар