Марсоход на НАСА ще търси признаци на живот

НАСА подготвя новия си марсоход в рамките на мисията Mars 2020 (източник: NASA/JPL-Caltech)

Американската космическа агенция НАСА планира да изпрати нов марсоход към Червената планета през лятото на 2020 г. Апаратът ще търси отговори на ключови въпроси за Марс, вкл. признаци за живот в миналото, като за целта е оборудван със сонда и ще събира проби от почвата.

Мисията Mars 2020 предвижда кацане в кратера „Езеро“. Приземяването ще отнеме около седем минути и е особено сложно, тъй като апаратът ще се управлява автономно, с помощта на специален софтуер, без възможност за намеса от страна на екипа на мисията – той само ще получи информация дали кацането е успешно или не.

В момента специалистите на НАСА провеждат изпитания на апаратната част и софтуера на марсохода. По-рано тази година бе извършен първият тест под името Systems Test 1 (ST1), припомнят от агенцията.

В настоящия тест инженерите са пуснали електронните системи на апарата и са проверили работата на софтуера в различни симулирани фази на пътуването до Марс. Като цяло, изпитанията се считат за успешни, но някои процеси се нуждаят от подобрение.

Мисията на Mars 2020 се очаква да започне на 17 юли 2020 г. от космодрума Кейп Канаверал с помощта на ракета-носител Atlas 541. Предполага се, че апаратът ще достигне повърхността на Марса на 18 февруари 2021 г.

Коментар