Как да работим безопасно с лаптоп в скута?

Често работим с лаптоп в скута, но това може да ни причини немалко неприятности
(снимка: CC0 Public Domain)

Работата с лаптоп в скута не е удобна и всички специалисти по ергономика са категорични, че всякога трябва да се избягва. Необходимо е да имаме удобно бюро, външни клавиатура и мишка, евентуално външен дисплей и т.н.

Но понякога все пак се налага да „гушнем” компютъра – например по време на пътуване или при пребиваване в нечий чужд офис за известно време. Какви са рисковете и препоръките в този случай?

Рискове

Опасностите от работата с лаптоп на колене не са големи, но и не са за подценяване. Най-очевидният сред тях е изгарянето на кожата – на коленете, разбира се, защото там е мястото, където горещият въздух от вентилаторите излиза от кутията на машината. Всъщност, за самия лаптоп също не е добре да стои на нечии колене, защото това ограничава възможността му за проветрение и изхвърляне на горещия въздух – а това може да доведе до прегряване.

По-малко видим, но много по-опасен риск е възпалението на китките на ръцете. Когато държим китките продължително време под ъгъл, сухожилията са под постоянно напрежение. Така лесно се стига до възпаление на онези каналчета в костта на китката, през които преминава сухожилието – а то върви от лакътя успоредно на костите през китката и чак до първите „кокалчетата”. Възпалението на костните каналчета заради постоянното триене се нарича тендовагинит, силно болезнено е и се лекува трудно, защото има склонност да се възобновява.

За рисковете от безплодие при работа с лаптоп в скута се спори много. Някои медици предупреждават, че опасността е голяма, други отричат; като че ли надделява мнението, че продължителното топлене в скута не е опасно за дамите, но за мъжете може да си е сериозен проблем.

Препоръки

Когато все пак се налага да се работи с ноутбук на колене, ето няколко препоръки, които следва да се спазват:

Опора в основата на гърба: желателно е да се подпъхне възглавница или кърпа, която да „подпира” кръста, тъй като без тази опора скоро се появяват остри болки в гърба;

„Средна” облегалка: облегалката на стола трябва да е удобна, но не много полегнала назад, защото ако е полегнала, принуждава човека да навежда главата си силно напред, което води до болка и скованост във врата;

Подложка за ръцете: за да не стоят китките под ъгъл, трябва да има удобна подложка, която да помогне ръцете да се държат в позиция да са „изправени”; при някои кресла подлакътниците могат да свършат тази работа чудесно, а друг път направо пречат; едно удобно решение е да се подпъхне папка или друга твърда плоскост на коленете, за да има на какво да се опрат ръцете – една празна папка за документ от онези с ширина 6-7 см, обърната с по-широкия ръб към коленете, би свършила чудесна работа.

Разбира се, дори и с такива „удобства” човек трябва да избягва да прекарва дълго време в подобна позиция.

Коментар