6GHz диапазонът е идеалeн за 5G, настоява GSMA

5G има потенциал да увеличи световния БВП с 2,2 трилиона долара, смята GSMA
(снимка: CC0 Public Domain)

Ако правителствата не успеят да отворят по-големи количества честотен спектър в диапазона 6GHz (5925-7125MHz), глобалното бъдеще на 5G ще е изложено на риск, предупреди браншовата организация GSMA.

В неотдавнашно изявление, подписано от Ericsson, Huawei, Nokia и ZTE, асоциацията заяви, че „5G е стълб на дигиталната трансформация”, а освен това спектърът 6GHz е достъпен и „се намира в точка на баланс между покритие и капацитет”, което го прави „перфектен” за 5G.

GSMA не само настоява за освобождаването на този спектър, но също така за глобално синхронизиране на процеса. Асоциацията предполага, че правителствата имат различни планове за 6GHz, цитирайки плана на Китай да използва целия диапазон от 1200 мегахерца за 5G, докато Европа, Африка и Близкият изток са избрали да разделят лентата, като някои я заделят за 5G, а останалите за Wi-Fi.

От своя страна, САЩ и няколко латиноамерикански правителства са определили целия обхват от 6GHz за Wi-Fi и подобни технологии, отбелязва специализираното издание RCR Wireless News.

„5G има потенциал да увеличи световния БВП с 2,2 трилиона долара”, каза Джон Джусти, главен регулаторен директор на GSMA. „Но има явна заплаха за този растеж, ако не бъде предоставен достатъчен 6GHz спектър за 5G. Яснотата и сигурността са от съществено значение за насърчаването на масивните дългосрочни инвестиции в тази критична инфраструктура”.

GSMA призовава правителствата да предоставят поне 6425-7125 MHz за лицензирани 5G мрежи; да гарантират, че услугите за пренос на данни са защитени; и, в зависимост от нуждите на страните, съществуващата употреба и наличните влакна, да отворят долната половина на диапазона от 6GHz при 5925-6425 MHz за използване без нужда от лиценз и при „технологично неутрални правила”.

Изпълнителният директор на Wireless Broadband Alliance (WBA) Тиаго Родригес заяви, че разработката „ще пренапише правилата на това, което е възможно”, когато става дума за капацитета и възможностите на мрежите.

„Интегрирането на 5G в нашия живот и работа ще повлияе на общностите, ще създаде нови работни места и ще стимулира икономическия растеж”, се казва в изявлението на компаниите.

„Успехът му е от решаващо значение за околната среда, тъй като 5G ще поддържа ера, в която свързаността намалява въглеродните емисии. 6GHz капацитетът може да помогне за създаване на глобална зелена икономика и да осигури свързаност, за да стимулира наличието на 5G за всички”, заключават от GSMA.

Коментари по темата: „6GHz диапазонът е идеалeн за 5G, настоява GSMA”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Интересно какво ще правят след 5G, когато дойде стандарта 6G ами за 10G какво ще правим?

    Явна 5G е едно недомислено недоносено отроче изродче, съвсем спокойно може да го пропуснем, за да се разработят както трябва всички технологии и стандарти това ще е към 10G до тогава не ни требе нищо освен 3G И 4G.

    Друга огромна заблуда 5G няма как да даде нова работа на когото и да и било. Ползите са силно преувеличени. 5G единствената ползва ще са по-скъпи тарифи и съответно повече печалби за мобилните оператори и така за производителите на боклукфони да си продават новата стока с лепенка 5G. Това е една голям измама от световен мащаб за ненужни глупости. Бъдещето е оптиката и квантовите технологии за комуникация.

Коментар