Иво Христов: Изкуственият разум е мефистофелско изкушение

Пропастта между човешкото осъзнаване и технологичните възможности крие рискове, каза Иво Христов
(снимка: Marc Dossmann / European Union 2019 – Source : EP)

Внедряването на изкуствения интелект носи очевидни ползи, но и ред предизвикателства, заяви евродепутатът Иво Христов по време на дебат на тема „Цифровото бъдеще на Европа: единен пазар и внедряване на изкуствения интелект” в Брюксел.

„Изкуственият интелект не е поредната технологична революция, а мефистофелско изкушение, заложник на което в бъдеще ще е самото ни съществуване като биологичен вид и човешко общество”, каза Христов. Затова, според него, икономическите перспективи и конкурентният натиск не са достатъчен аргумент за бързото въвеждане на новите технологии.

Огромната пропаст между човешкото ни осъзнаване, от една страна, и големите технологични възможности, които вече притежаваме, от друга, крие рискове, смята българският евродепутат.

„Тези рискове изискват зряло осмисляне не само с оглед интересите на бизнеса и потребителите, не само от икономисти и учени с технически профил, но и от хуманитаристи”, посочи Иво Христов.

По неговите думи, автоматизацията ще доведе до загуба на голям брой работни места. „Цифровизацията създава нов тип дискриминация”, каза евродепутатът.

Успехът на изкуствения интелект предполага адекватно образование, гарантирана защита на личните данни, и най-вече – набор от строги етични принципи, които защитават човека и биосферата, заключи Христов.

Коментар