Маска регулира пропускливостта си за по-леко дишане

Маската с филтрираща мембрана и придружаващ пневматичен пръстен за разтягане
(снимка: Adapted from ACS Nano 2021, DOI: 10.1021/acsnano.1c06204)

Маските за лице понякога могат да бъдат голямо неудобство, разбраха мнозина през последните две години на пандемия. Една експериментална нова маска автоматично става по-лесна за дишане, когато не се изисква максимална филтрация на въздуха.

Проектирана от екип от корейски учени, прототипната маска включва две порести филтърни мембрани – по една от двете страни на лицето на потребителя. Те са изградени от еластични нановлакна с електропресоване. Подробности за проекта, ръководен от Сьонг Хван Ко от Националния университет в Сеул, бяха публикувани наскоро в сп. ACS Nano.

Всяка мембрана с формата на диск е заобиколена и прикрепена към пръстеновиден пневматичен разтегателен механизъм. Този „носител”, от своя страна, е свързан към леко преносимо устройство, което съдържа въздушен сензор, въздушна помпа и микроконтролерен чип. Устройството е безжично свързано с външен компютър, работещ със софтуер, базиран на изкуствен интелект.

Когато сензорът открие висока концентрация на вредни частици във въздуха, заедно със сравнително нормална честота на дишане у потребителя, компютърът активира помпата. Това води до надуване и напълване на пръстена на „носителя”, което позволява на свързаната мембрана да остане в отпуснато състояние. В резултат на това порите на мембраната остават най-малки, предлагайки най-високата степен на филтрация.

Когато сензорът открие по-чист въздух – заедно с по-бърз темп на дишане, софтуерът подканва „носителя” да изпусне натрупаното налягане. По този начин маската става по-хлабава и разтяга мембраната. В резултат размерът на порите се увеличава, което пък позволява по-лесно дишане.

Тестовете, проведени с доброволци, показват, че дори когато порите са достатъчно големи, за да подобрят значително дишането с маската, ефективността на филтрирането на въздуха спада само с шест процента.

Сега плановете на изследователите са технологията да стане по-лека, по-компактна и по-малко обемиста, което може да включва премахване на помпата и преминаване към не-пневматичен разтегателен механизъм.

Коментари по темата: „Маска регулира пропускливостта си за по-леко дишане”

добавете коментар...

  1. До flashko

    Най-вероятно филтрира аерозоли и микрокапки, които съдържат и вируси.

  2. flashko

    ‘Тестовете, проведени с доброволци, показват, че дори когато порите са достатъчно големи, за да подобрят значително дишането с маската, ефективността на филтрирането на въздуха спада само с шест процента.’

    Леле, много сте добри. Така го извъртяхте, че да изглежда добре. Написаното да се тълкува ‘когато порите са по-малки, филтрацията се подобрява само с шест процента’ ама така звучи зле, нали? Не става ясно какво филтрира – само не казвайте, че филтрира вируси.

Коментар