ООН настоя за глобален контрол над изкуствения интелект

Алгоритмите за изкуствен интелект вече оценяват хората и техния социален статус
(снимка: CC0 Public Domain)

ООН настоява всички държави да въведат контрол върху развитието и използването на изкуствен интелект. Това стана ясно от изявление на върховния комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет.

По нейните думи, изкуственият интелект е не само полезен, но и вреден. Технологиите могат не само да създават, но и да разрушават, а ние говорим за човешки съдби. Не е известно кога и до каква степен технологиите ще достигнат нивото, на което AI може да бъде овластен да взема свои собствени решения.

Бачелет цитира данни от проучване, проведено от Комисията на ООН по правата на човека, според което алгоритмите за изкуствен интелект вече са насочени към оценка на хората и техния социален статус. Това, според Бачелет, е неприемливо.

AI е инструмент, който трябва да остане в рамките на целите на своето създаване, а не да се превръща в самоцел и правата на човека да бъдат дискриминирани, което се случва често в момента.

„Не можем да си позволим да продължим играта на догонване на AI – да разрешим използването му и едва след това да се справяме с последиците от нарушенията на правата на човека”, казва Мишел Бачелет.

Коментари по темата: „ООН настоя за глобален контрол над изкуствения интелект”

добавете коментар...

  1. Бабави

    Та нали сега медицината се управлява от ИИ?Ами той си “изгражда” пирамиди – свързани хора за управление, по нива . Жалко,че идеята за сегрегат се е опорочила от интересите на външни системи.Иначе си е добре .
    Четохте ли за “плацентните пирамиди”?Направо си е създаване на “фамилии ” – еди кои си руснаци илиамериканци са “плацентно сакачени ” с еди кои си българи…И всичко това под “копиране” на човеци, даже и неподозиращи, че са били плацнтни донори…Само с чиповете копиране на съзнанието и от този донорски мозък та на онзи реципиентски …
    Страхотен материал.
    Обаче сега бизнес мургавите продават, съсем законно плаценти в Европа,така де – за стволови препарати та да бъдат олигарсите вечно млади и за техни “нови” хора…
    ИИ трябва да е благодарен, че тези работи лъснаха отвсякъде , облекчава се въвеждането на термина “сайблинг”, а в Бг се дирят следи от това още от 198…,/вж. в. Сканди =>Разследване фалшиви регитрации плаценти 1983/Правителствена болница/и фалшиви патоложки проби за световния медицински регистър, ембриотъкани -криокомпътър / .
    Няма как иначе рнк-то няма да е ефективно при никой, разследвания стволови пирамиди.
    Знаем и ние някои неща.

  2. 01001010

    както в ядерните и подобни стратегически технологии, големите играчи не искат да имат конкуренти и ще напряват всичко възможно по силите им да не се разпространяват или поне да бъдат под пълен техен контрол.
    човешките права ги имал, има и ще имат само силните на деня, всичко друго както в религията, правото, икономиката и всички подобни човешки гениални измишльотини е игра на думи с определени цели който има голямо влияние върху тълпите.

  3. Фофу

    чилиец 19/09/2021 13:39 А ти какво си успял да постигнеш ??

  4. чилиец

    …а тази да вземе да се скрие някъде. Чела ндечела да си види в нейната родина какво успя ТЯ да постигне – НИЩО!

Коментар