Безплатният интернет пазел и други човешки права

Достъпът до интернет означава защита на правото на свобода и информация, твърди учен
(снимка: CCO Public Domain)

Безплатният достъп до интернет трябва да се счита за основно човешко право, настоява д-р Мертен Реглиц от университета в Бирмингам, позовавайки се на резултатите от собствено проучване.

Според изследователя, достъпът до глобалната мрежа означава защита и на други права на човека – правото на живот, на свобода, на информация и т.н. Интернет не трябва да се контролира и цензурира, категоричен е ученият, цитиран от phys.org.

При цензура, хората могат да бъдат „отрязани” не само от света, но и от възможността да влияние върху онези, които участват в създаването на закони и правила, които трябва да се спазват, смята д-р Реглиц.

Според автора на изследването, все повече политици са активни в онлайн пространството, където се провеждат все повече дебати и дискусии – тоест без интернет е просто невъзможно хората да участват във всички тези процеси.

Изследователят признава, че наличието на достъп до интернет не е гаранция за спазване на други права на човека, но влияе на отношението на обществеността и властите към определени проблеми.

Коментар