AI помага в диагностиката на рак на шийката на матката

Изследователи използват AI инструмент в борбата срещу рака на маточната шийка
(снимка: Microsoft)

Откриването на рак с помощта на технологиите за машинно обучение може да бъде повече от удобно в някои случаи и да се превърне в ключ за поставяне на диагноза. Microsoft и SRL Diagnostics са разработили AI инструмент, който помага да се открие рак на шийката на матката, улеснявайки медиците в Индия и други страни, където огромният брой пациенти на един лекар е голям проблем.

Изследователският екип на Microsoft Research е обучил невронната мрежа да идентифицира признаци на рак въз основа на хиляди анотирани изображения на цитонамазки, за да помогне на AI да идентифицира аномалии, които изискват по-внимателен поглед. След това лекарите трябва само да прегледат идентифицираните проблемни тестове, за да потвърдят валидността на предпоставките или наличието на рак.

Платформата с използване на изкуствен интелект вече е готова за вътрешно приложение в SRL Diagnostics. Въпреки че все още не е широко използвана, технологията е значително по-добра от другите методи за диагностика на рак на базата на AI, които обикновено съществуват само като експерименти.

Учените се надяват този метод за диагностика да намери възможно най-бързо и широко приложение в Индия. Приблизително 67 000 жени умират от рак на маточната шийка в страната всяка година – повече от една четвърт от смъртните случаи в световен мащаб, причинени  от това заболяване. В същото време Индия разполага с ограничен брой лекари, които могат да работят с PAP тестове и да помагат на жените в борбата с болестта.

SRL Diagnostics сама извършва 100 хиляди PAP теста годишно, като 98% от тях са на здрави хора. AI ще позволи на лекарите да се съсредоточат само върху останалите 2% от проблемните проби, за да помогнат на жените да започнат лечението навреме.

Коментар