ЕС подготвя стандарти за AI лицево разпознаване

Разпознаването на лица се очертава като идеологическа дискусия между дясното и лявото
(снимка: CC0 Public Domain)

Усилията на Европа да установи стандарт за приложението на изкуствения интелект в лицевото разпознаване вероятно ще отнемат повече от година. За момента дебатът се фокусира върху това дали разпознаването на лица трябва да бъде забранено и кой трябва да налага правилата, според източници на Ройтерс.

Миналата година Европейската комисия предложи проект на правила за използването на изкуствен интелект в стремежа си да поеме водещата роля в приложението на тази ключова технология.

Нуждата от стандартизация и регламентиране на правилата идва във време, в което пандемията ясно показа важността на алгоритмите и джаджите, свързани към интернет, в ежедневния ни живот.

Бъдещите стандарти трябва да бъдат изготвени и обмислени внимателно и да са одобрени от ЕК, Европарламента и всяка от страните от ЕС, преди да се приемат като общовалидна норма в ЕС.

Еврокомисията иска да позволи използването на лицево разпознаване от правоприлагащите органи при терористични атаки и тежки престъпления, поясни Драгош Тудораче, един от двамата депутати, които ръководят въпроса, цитиран от Financial Post.

В същото време редица граждански организации за защита на човешките права се опасяват, че това може да улесни дискриминацията и следенето от страна на правителства и частни компании.

„Разпознаването на лица ще бъде най-голямата идеологическа дискусия между дясното и лявото”, каза Тудораш. „Не вярвам в пълна забрана. За мен решението е да се въведат правилните правила”, допълни той.

Депутатът Аксел Вос, който проучва правната рамка, е съгласен, че разпознаването на лица трябва да бъде разрешено посредством добре обмислени предпазни мерки.

Коментар