Оформя се немско-китайски тандем за автономни коли

Интересите на Volkswagen и Huawei се засичат в технологиите за автономно шофиране
(снимка: CC0 Public Domain)

Германският автопроизводител Volkswagen води преговори с китайската Huawei за партньорство в разработката на технологии за автономно шофиране. Говори се дори за дори за придобиване на подразделение на Huawei, а евентуална сделка се оценява от пазарните наблюдатели на милиарди евро.

Лидерите на двете компании преговарят за сделката от няколко месеца, съобщи Financial Post, позовавайки се на публикация в немското издание Manager Magazin. Информация за партньорството на Volkswagen и Huawei се появи за първи път още през октомври 2021 г. Тогава фирмите отрекоха да обмислят съвместно предприятие.

Първоначалната информация гласеше, че в рамките на съвместното начинание Volkswagen ще доставя авточастите, а Huawei ще се грижи за „технологията” – софтуера и чиповете. Новите публикации по темата намекват, че и сега договорката навярно е подобна. Сделката „включва и технологични системи, които Volkswagen все още не владее добре”, отбелязва източникът.

През април миналата година Huawei Car Business Unit пусна марката HI, позиционирана като цялостно решение за интелигентни автомобили, известно още като Huawei Inside Solution. Компанията си сътрудничи с BAIC Group, Changan и GAC Motor на базата на тази платформа.

Коментари по темата: „Оформя се немско-китайски тандем за автономни коли”

добавете коментар...

  1. flashko

    ‘Не можеш ли да победиш противника, присъедини се към него.’

    Интересно. Преди няколко години едва ли някой е предполагал, че германци ще правят железата а китайците електрониката и софтуера за нея.

Коментар