Излезе Linux 5.0 ядро с редица подобрения

Нови възможности в Linux ядрото подобряват енергийната ефективност и съвместимостта (източник: CC0 Public Domain)

Нова версия на Linux ядрото внася някои промени, свързани с планирането на процесите, криптирането, работата със сензорни екрани и други подобрения, за които съобщава авторът и притежател на търговската марка Linux – финландецът Линус Торвалдс.

Linux 5.0 идва с нов режим на работа на планировчика на задачи за процесори ARM на база архитектура big.LITTLE. Нововъведението позволява да бъде намалена консумацията на енергия за сметка на приоритетно изпълнение на задачите на по-икономичните ядра на процесора.

Освен това в ядрото е включен разработеният от Google алгоритъм за криптиране на файлови системи Adiantum на по-слаби устройства. Google твърди, че производителността на процесорното ядро Cortex-A7 при криптиране и декриптиране с използване на Adiantum е пет пъти по-висока, в сравнение с AES.

Видеодрайверът на Intel вече поддържа чипове Amber Lake и формати за цветова субдискретизация YCBCR 4:2:0 и YCBCR 4:4:4, а в свободния драйвер Nouveau за видеокарти Nvidia е добавена базова поддръжка на чипове Turing TU104 и TU106.

В допълнение, в свободния драйвер amdgpu за видеокарти Radeon е добавена поддръжка на технология Freesync, която позволява автоматична настройка на честотата на обновяване на кадрите на екрана за постигане на оптимално време за реакция, както и за намаляване на енергийната консумация на системата чрез намаляване на интензивността на обновяването на екрана при извеждане на статично изображение.

Linux 5.0 включва и поддръжка на BinderFS – файлова система за междупроцесорно взаимодействие (IPC), която позволява пускане на няколко копия на Android в една среда. Добавена е също поддръжка на масиви NVM памет с вградени операции за обезпечаване на сигурността като защита на данните с парола, изчистване и блокиране.

Коментари по темата: „Излезе Linux 5.0 ядро с редица подобрения”

добавете коментар...

  1. ха

    Tanton млад си ти тук… Technews често оправят грешки, сигнализирани в коментарите на статиите. При това не изтриват тези вече неактуални коментари, защото не са комплексари.

  2. Tanton

    В заглавието ясно е писано:

    “Излезе Linux 5.0 ядро”

  3. :)

    Излезе кърнъл 5.0 ….Линукс 5.0 няма! Ама то като се пише без да се разбира …нормално

Коментар