40% от AI стартъпите нямат изкуствен интелект в продуктите

Изкуственият интелект е привлекателна уловка за инвеститорите в стартъпи (източник: CC0 Public Domain)

Голяма част от европейските стартъпи, позиционирани като разработчици на изкуствен интелект, всъщност не ползват изкуствен интелект в своите продукти. Такива са цели 40% от AI стартъпите, установи проучване на лондонската инвестиционна компания MMC Ventures.

Стъпвайки на публично достъпна информация и интервюта с ръководители на компании, проучването прави заключение, че в разработките на две пети от общо 2830 европейски AI стартъпи липсват елементи на изкуствен интелект, въпреки че те се представят именно като такива.

Прохождащи компании посочват изкуствения интелект като сфера на своята дейност, макар и много от тях само да планират разработка на софтуер за машинно самообучение – един от методите на изкуствения интелект, който позволява на компютрите да се учат и усъвършенстват на базата на своя опит.

Според експертите на MMC Ventures, компаниите се стремят да свържат своето име с AI технологиите, за да получат по-голямо финансиране. Практиката показва, че фирмите, позиционирани като AI стартъпи, привличат повече пари от инвеститорите и получават по-висока оценка за своята пазарна стойност, отколкото останалите разработчици на софтуер.

Средно, в един рунд на финансиране AI стартъпите привличат с 15% повече парични средства, в сравнение с другите софтуерни стартъпи, сочи статистиката за миналата година.

Освен това почти 8% от европейските стартъпи, основани през 2018 г., посочват като специализация именно изкуствения интелект, докато през 2015 г. делът на тези компании е бил едва 3%.

Най-много AI стартъпи са основани през миналата година във Великобритания. Някои от вече известните британски AI стартъпи са привлекли вниманието на чужди ИТ гиганти и са били погълнати. Такива са DeepMind, купена от Google през 2014 г., SwiftKey, придобита от Microsoft през 2016 г., и Magic Pony, която стана част от Twitter през лятото на 2016 г.

Коментари по темата: „40% от AI стартъпите нямат изкуствен интелект в продуктите”

добавете коментар...

  1. ха

    Вероятно в 55% от останалите стартъпи използвания в тях ИИ не им носи никакви съществени предимства на продукта. Т. е. ако вместо ИИ програмистите им бяха настроили системата ръчно (и следвайки направени статистики), то щяха да получат по-добри резултати.

  2. Art

    .com балон ver 2.0

Коментар