Потребителските камери – следващото „голямо нещо“

„Специалните“ камери съпътстват мобилните телефони и навярно обещават да са следващият голям бизнес в мобилните технологии (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Докато светът бе вторачен в новите смартфони с огъващи се дисплеи и абсурдни цени по време на Световния мобилен конгрес (MWC 2019) в Барселона, малцина обърнаха внимание на „специалните“ камери – клас устройства, които съпътстват мобилните телефони и навярно обещават да са следващият голям бизнес в мобилните технологии. И не, тук не става дума за мини-камерите, вградени в самите телефони. „Специални“ са, защото правят нещо повече, но не съществува една-единствена дума, която да ги описва кратко.

Над 80% от сигналите от външния свят, които приемаме, са визуални. Затова не е чудно, че едно от на-важните неща покрай съвременния телефон изобщо не е свързано със звук – това е способността да се снима въздействащо. Последните две издания на Световния мобилен конгрес и особено MWC 2019 показаха, че специалните камери стават все по-популярни. Те се прикачват към смартфона по един или друг начин и генерират сложни многослойни образи.

Тази камера снима всичко в 3D формат (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Стереоскопичните камери, някога запазени само за филмовата индустрия, днес „идват“ при индивидуалния потребител. Готови са да снимат всичко в 3D формат, който след това ще сбъдне виртуалната реалност в малките джобни устройства, които носим със себе си.

По-многобройни на MWC 2019 пък бяха 360-градусовите камери. Сега обаче за постигане на добро изображение те имат „очи“ във всички посоки, а усъвършенстван софтуер сглобява изображението без изкривявания. Резолюцията може да е главозамайваща: 8К за снимките и 4К за видео.

Резолюцията на 360-градусовите камери може да е главозамайваща (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Характерно за новото поколение камери е, че все по-често софтуерната обработка се прави в самите тях. Така тя не отнема от изчислителните и графичните ресурси на съответния смартфон или друго мобилно устройство, с което се свързва.

Модата набира скорост и с такива джаджи ходещият човек с телефон в джоба се превръща в малко мобилно ТВ студио. Това е привлекателна възможност за онези, които искат да снимат всичко едновременно и навсякъде, триизмерно и на 360 градуса: като се започне от влогъри и се стигне до тиймбилдинг инструктори.

Малки камери се прикрепват и носят постоянно на дрехите (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Наред с това скорост набират и миниатюрните камери, които могат да се прикрепват и носят постоянно с цел да записват дългосрочно, макар и не в 3D или 360 градуса. Този вид устройства са подходящи за професионалисти от различни области, където работата трябва да се наблюдава дистанционно – например работници, които посещават отдалечени обекти, полицаи, спасителни екипи и др.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар