Microsoft влиза мощно на облачния пазар в Африка

Големите облачни доставчици започват да строят центрове за данни в Африка (източник: CC0 Public Domain)

Microsoft стана първият голям доставчик на облачни услуги, който открива центрове за данни в Африка. Тази седмица компанията съобщи, че два нейни дейта центъра Azure са пуснати в експлоатация в Кейптаун и Йоханесбург (ЮАР).

За първи път Microsoft отваря центрове за данни от корпоративно ниво на континента. Компанията се очертава и като първият глобален доставчик на облачни услуги с центрове за данни в Африка, отбелязва вицепрезидентът на подразделението Azure Том Кийн.

Microsoft изпреварва конкурента Amazon, в чиито планове също влиза отваряне на дейта центрове в Африка. По-рано Amazon Web Services (AWS) обяви, че центровете й за данни на континента ще започнат работа през 2020 г.

Компанията от Редмънд подчертава, че с отваряне на двата си Azure центъра ще осигури нови икономически възможности за региона. Разполагането им там е от решаващо значение за местния бизнес, когато става въпрос за показатели като време за зареждане на уеб приложения и услуги, тъй като данните ще се придвижват максимално бързо.

Така например, дори няколко милисекунди забавяне може да е критично за финансовата индустрия. Ако потребителят трябва да предаде по-голям обем данни, мястото на центъра за данни може да окаже съществено влияние върху този процес.

Освен това облачните компании трябва да спазват законите на страните, в които се съхраняват данните. Докато в САЩ и Европа действат строги закони за защита на личните данни, правителствата в Африка не могат да реализират същите политики, когато водещите доставчици не съхраняват данните локално.

Коментар