Над 200 ученици ще се състезават в HackTUES

Ученици от 8-ми до 12-ти клас ще разработват софтуерни и хардуерни технологични решения в полза на хората и бизнеса (източник: ТУЕС)

45 отбора с над 200 ученици от Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически университет – София ще участват в петия училищен хакатон HackTUES 365, съобщиха организаторите.

Тридневното състезание ще се проведе от 15 до 17 март 2019 г. в София. Ученици от 8-ми до 12-ти клас ще разработват софтуерни и хардуерни технологични решения в полза на хората и бизнеса.

HackTUES 365 се организира от екип от ученици от 11 клас в ТУЕС с подкрепата на Асоциацията на завършилите ТУЕС и ръководството на училището. За високото качество на проектите в технологичното състезание роля ще имат и повече от 60 ИТ професионалисти от различни компании, много от които са завършили ТУЕС.

Опитните специалисти ще бъдат ментори на отборите в първите два дни на хакатона или членове на журито на полуфиналите и финала на състезанието на 17 март в Лабораторния комплекс на София Тех Парк.

За първи път тази година е предвидена и специална награда за т.нар. „embedded“ проект (проект с вградена микрокомпютърна технология), тъй като през последните години учениците демонстрираха огромен интерес към такъв тип решения.

Според организаторите на хакатона, тази година се очаква нивото на проектите да е изключително високо (източник: ТУЕС)

Отличените отбори на първо, второ и трето място ще получат награди на стойност 1 000 лв., 750 лв. и 500 лв. Партньорите на хакатона ще връчат и много допълнителни награди.

Най-добрите проекти от хакатона ще бъдат представени в специалното изложение на ученически разработки „ТУЕС Фест”, което ще се проведе на 20 април 2019 г. в училището.

Според организаторите на хакатона, тази година се очаква нивото на проектите да е изключително високо. Сред регистрираните участници са учениците от ТУЕС, които спечелиха хакатона на Студентския клуб на Американския университет в България, както и отличените ученици в Спортния хакатон, Балканския хакатон и Хакатон за София.

В тези състезания възпитаниците на ТУЕС участваха наравно със студенти и работещи софтуерни инженери. Вече повече от 10 години ученици от ТУЕС са безспорни отборни победители в Националното състезание по компютърни мрежи.

Сред отличените проекти в HackTUES през миналите години са приложение за резюмиране на текст, използващо невронни мрежи, чатбот на историческа тема, селектиращ статии според интереса на потребителите, игрални конзоли, 2D симулация на генетичен алгоритъм.

Награди в хакатона са получавали и проекти за рисуващ робот, приложение за рисуване с движения на ръката пред камера, програма, която табулира изсвирена мелодия, мобилни игри и много други.

Коментар