Китай кредитира Tesla за строежа на завод в Шанхай

С производството на електромобили в Шанхай Tesla ще намали влиянието на търговската война между САЩ и Китай (източник: Tesla)

Производителят на електромобили Tesla си издейства кредит от Китай за вече започналото строителство на завода в страната. Проектът стартира през януари т.г. и се очаква да бъде завършен през май.

Съгласно споразумението с кредиторите, за което съобщава Ройтерс, Tesla ще получи 521 млн. долара за период от 12 месеца. Парите ще бъдат вложени в гигафабриката за електромобили в Шанхай.

Освен това компанията за електромобили на Илон Мъск си е издействала нови гаранции от банките, които може да използва за инвестиции в Съединените щати и други държави.

Строителството на завода в Шанхай започна през януари 2019 г. Според изявление на представител на градската управа, очаква се гигафабриката да бъде завършена още през май тази година.

По информация от Tesla, заводът ще струва около 2 млрд. долара. Производството в Шанхай ще помогне на компанията да намали влиянието на търговската война между САЩ и Китай, която принуди Tesla да покачи цените на своите електромобили, продавани в азиатската страна.

Коментар