Криптовалутите и изкушението за лесно забогатяване

Много хора все още си мислят, че могат лесно да забогатеят, като вложат пари в нерегулирани криптоактиви от рода на биткойн и етериум (източник: CC0 Public Domain)

Британски регулатор предупреди колко пагубно може да бъде изкушението от лесно забогатяване с операции с криптовалута. Изявлението е подплатено с резултати от изследване на отношението на хората към виртуалните валути.

Много потребители си мислят, че могат лесно да забогатеят, като вложат пари в нерегулирани криптоактиви от рода на биткойн и етериум. Но е възможно те да не разбират напълно същността на криптовалутите, казват от британския регулатор на финансовите дейности FCA.

Службата публикува резултати от изследване, проведено с цел да изясни отношението на потребителите към криптоактивите. Оказва се, че някои от анкетираните имат желание да купят цели монети, което ясно показва, че те не осъзнават същността на криптовалутата и, че могат да купуват само част от криптоактивите.

Въпреки липсата на разбиране за виртуалните валути, анкетираните собственици на криптоактиви често търсят начини за бързо забогатяване, позовавайки се на приятели, познати и влиятелни хора в социалните мрежи като основен мотив за покупка на криптоактиви, отчита проучването.

FCA и други регулаторни органи предупреждаваха по-рано потребителите, че могат да загубят всичките си пари, вложени в криптоактиви след рязкото поевтиняване на стойността на биткойн.

Но сега експертите от FCA са на мнение, че мащабите на загубите могат да не са толкова големи, колкото се считаше по-рано. Ето защо те смятат, че трябва да бъде преустановено въвеждането на нови драконовски правила на пазара за криптовалути.

FCA съобщи, че повечето британски потребители дори не знаят какво е това криптовалута, а преобладаващата част от хората, които са информирани по темата, са мъже на възраст от 20 до 44 години.

Според изявлението на регулатора, за което съобщи през седмицата Ройтерс, половината от потребителите, които купуват криптовалута, са похарчили за тази цел не по-малко от 200 паунда, заделяйки средства от доходите си.

Коментари по темата: „Криптовалутите и изкушението за лесно забогатяване”

добавете коментар...

  1. -

    Да, бе, друго си е хедж фондовете да фалшифицират рейтинги и да източват пенсионните фондове от цял свят …

  2. J.AA

    “Get” rich quick SCAM

  3. мхм

    Пак се започва борбата с биткойн, разбраха че няма да умре, а напротив, все по-силен става и много опасен за банковата система!

Коментар