Spotify се жалва в ЕС от монополизма на Apple

Spotify смята, че Apple неправомерно огранича конкуренцията при стрийминг услугите (източник: Spotify)

Музикалната стрийминг услуга Spotify подаде жалба срещу Apple в антимонополните органи на Европейския съюз. Компанията се оплаква, че производителят на iPhone нарушава конкуренцията със своята поточна услуга Apple Music.

Spotify, която стартира една година след излизане на iPhone през 2007 г., твърди, че контролът на Apple над фирмения магазин за приложения лишава потребителите от избор и ограничава конкурентните доставчици на поточно аудио в полза на Apple Music, която заработи през 2015 г., отбелязва Ройтерс.

Ключов момент в жалбата на Spotify, подадена в Европейската комисия, е несъгласието за комисионна в размер на 30%, която Apple взима от услугите за съдържание за използване на системата за покупки вътре от приложенията (IAP).

Според адвокатите на Spotify, компанията е била принудена да започне да използва системата за плащания от 2014 г., а след това месечната такса за премиум услуга се е покачила от 9,99 до 12,99 евро, докато по-късно Apple Music стартира на същата цена, на която започна и Spotify – т.е. 9,99 евро.

Впоследствие, Spotify прекрати използването на системата IAP, в резултат на което нейните клиенти могат да преминат към платен пакет само извън приложенията за iPhone – например, с помощта на ноутбук.

Недоволството на Spotify е предизвикано от това, че според правилата на магазина, приложенията за доставка на съдържание не могат да съдържат бутони или връзки към външни страници – например, с отстъпки или рекламни акции. Подобни ограничения липсват при смартфоните с Android.

Коментари по темата: „Spotify се жалва в ЕС от монополизма на Apple”

добавете коментар...

  1. vlady

    Ще трябва да почакат за разглеждане на жалбата – цариградският патриарх архиепископ Месроб Мутафян почина и по тази причина е обявен траур в Арменска Апостолическа Църква и жалби няма да се приемат нито разглеждат до 20 април.

Коментар