Роботи ще помагат на Олимпиадата в Токио

16 робота от типа „Human Support Robot“ ще дебютират на олимпийските игри в Токио (източник: Toyota)

Хора с ограничени възможности, обслужващ персонал и спортисти ще могат да разчитат на помощта на роботи по време на Летните олимпийски игри в Токио през 2020 г., както и на следващите ги Параолимпийски игри.

Два помощни робота за игрите е създала компанията Toyota, съобщи Ройтерс. Моделите Delivery Support Robot (DSR) и Human Support Robot (HSR) ще имат за задача да превозват храна и вещи, да съпровождат зрители до техните места и да предоставят информация за събитията.

Общо 16 робота HSR ще гастролират на олимпийските обекти в Токио. Техният разработчик Toyota се надява да пусне подобни умни машини за продажби на пазара към 2030 година.

Eкзоскелет, представен от Panasonic, също може да помогне по време на олимпиадата (източник: Panasonic)

Междувременно друга японска компания, Panasonic, представи екзоскелет с батерия, наречен Power Assist Suit – той ще помага на хората да вдигат и пренасят тежки предмети. Предполага се, че екзоскелетът ще бъде пригоден за обслужващия персонал на игрите.

Лятната олимпиада в Токио е планирана да започне на 24 юли следващата година. Параолимпийските игри 2020 ще се проведат месец по-късно в японската столица.

Коментар