Смартфонът ни прави по-дебели. Как да се справим?

Смартфоните разсейват и приковават вниманието ни върху това, което се случва на дисплея (източник: CC0 Public Domain)

Наред с много други потенциални вреди от смартфоните, за които изследователите продължават да спорят, прекомерното използване на подобни устройства може да доведе и до покачване на килограмите над нормата. Как се случва това?

Всичко е съвсем просто. Факт е, че смартфоните отвличат вниманието на човека и го приковават върху това, което се случва на дисплея. Обикновено „консумираната“ от екрана информация не е важна – независимо дали става дума за новини, социални мрежи или видео с котки. Няма нищо лошо в това, разбира се, но много хора използват смартфона по време на хранене и именно тук е проблемът.

Изследване, публикувано в сп. „Physiology and Behavior“, показва, че хората, които се хранят, докато използват смартфона си, консумират много повече калории отколкото останалите. Средно, разликата е до 535 калории, което е приблизително колкото един бургер с два котлета от добре познат ресторант за бързо хранене.

И ако вземем предвид факта, че средният човек се нуждае от около 2500 килокалории дневно, то такъв „бонус“ лесно може да доведе до излишък. Между другото, подобни проучвания има и за увлечението на хората по телевизията, персоналните компютри и игрите, като във всички случаи разсейването на вниманието се свързва с увеличаване на приетите калории.

Какво можем да направим? Добрана новина е, че нашият „враг“ – смартфонът – лесно може да се превърне в съюзник. Повечето умни устройства имат приложения за проследяване на активността и храненето. Някои апликации се нуждаят от допълнително оборудване – като смарт гривни или часовници, но за други е достатъчен само смартфонът.

Най-очевидната възможност е Apple Health – приложение с много предимства, от което могат да се възползват потребителите на електронни джаджи от Apple. По-универсални – с версии за Android и iOS – са приложения като Samsung Health и MyFitnessPal.

Samsung Health, в частност, проследява активността, храненето, стреса, сърдечния ритъм и съня. Приложението наблюдава напредъка и води дневник с успехите… или неуспехите. Можете да задавате цели, да синхронизирате носими устройства и смартфони, както и други свързани със здравето приложения.

MyFitnessPal е платформа, която предлага множество приложения и услуги за проследяване на здравните показатели. Приложението и уебсайтът помагат за проследяване на диетата и физическите упражнения, за да определят личния оптимален калориен прием за постигане на поставените цели.

Регистрацията и ползването на основните функции са безплатни, но е предвиден и премиум абонамент, който предлага майсторски класове и допълнителни функции. Освен това в платформата са налични много тракери за проследяване на активността като Fitbit или Garmin Connect за бягане, плуване и дори програми за колоездене.

В магазините за мобилни приложения ще намерите много програми с подобни и дори по-интересни функции. В крайна сметка изборът е ваш: можете да прекарвате цялото си свободно време вперени в телефона или поне половин-един час на ден да посветите на здравето си. Съветваме ви да направите второто.

Коментар