Роботи паркират коли на летището в Лион

Роботите Stan се грижат усърдно за автомобилите на летището в Лион (източник: Stanley Robotics)

Френска компания започна тестове на роботи на летището в Лион, натоварени със задачата да паркират автомобилите на пътниците при заминаване и да ги връщат на същото място при пристигане, съобщи The Verge.

При излитане пътуващият пристига на летището със своя автомобил и го оставя в един от специалните гаражи на главния паркинг. С помощна на мобилно приложение системата на Stanley Robotics научава необходимата информация, вкл. марката и модела на колата.

Скоро към гаража се приближава роботът Stan, който поставя под колата товарна платформа, повдига автомобила и го закарва на паркинга. Преди пристигането на собственика, роботът връща колата в същия гараж.

Използването на роботи пести място на летището. Машините могат да разположат компактно на една и съща площ 1,5 пъти повече коли, в сравнение с шофьорите, твърдят от компанията Stanley Robotics.

Това се постига както заради начина на паркиране, така и поради факта, че системата знае кога трябва да се върне собственикът на всяка машина, което й позволява да разпредели оптимално автомобилите на паркинга.

Четири робота Stan могат да обслужват до 200 автомобила на ден, уверяват от компанията, която вече е тествала иновативната система на летищата в Дюселдорф и Париж, а тази година ще приложи технологията и на лондонското летище Гетуик.

Коментари по темата: „Роботи паркират коли на летището в Лион”

добавете коментар...

  1. flashko

    А ако някой хакне робота дали може да го накара да паркира колата в личния му гараж? Това вече ще е яко!

  2. Guest

    Супер е!

  3. Anonymous

    Mnogo typo

Коментар