Лаптопите – скоро с 4K OLED екрани

Тази година на пазара се очакват лаптопи с 4К OLED дисплеи (източник: CC0 Public Domain)

Водещ производител на дисплеи ще захрани компютърната индустрия с 15,6-инчови 4К OLED дисплеи за лаптопи. Публикация на Digitimes твърди, че Samsung Display вече договаря доставките с производители на РС и се очаква новите ноутбуци да се появят на пазара още тази година.

Samsung Display преговаря за OLED екраните с големи имена в индустрията като HP, Dell и Lenovo. Наскоро корейската компания намали до 50-60 долара разликата в цените на LCD и OLED екраните с диагонал 15,6 инча, с което направи дисплеите на база органични светодиоди по-привлекателни за производителите на лаптопи.

Освен това 4K OLED панелите на Samsung се отличават с по-слаба синя подсветка (която е вредна за човека), широк зрителен ъгъл и тънък форм-фактор, отбелязват тайванските източници.

Но по време не тестовото производство на ноутбуци с 4K OLED панели компаниите са срещнали известни проблеми. Един от тях е свързан с деформацията на дисплея по време на асемблирането, заради по-големия размер, отколкото при смартфоните.

Също така се съобщава за редица трудности при свързване на панела с корпуса на ноутбука, в резултат на което са възникнали проблеми с извеждането на картина на екрана.

Очевидно, производителите на ноутбуци и панели ще се нуждаят от известно време, за да могат със съвместни усилия да решат тези производствени проблеми. Поради това, появата на лаптопи с 4K OLED екрани може да се забави.

Коментар