5G ще извади от пазара някои играчи

Усвояването на нови компоненти за 5G мрежите е свързано с определени технически проблеми и не всички производители ще могат да се справят (източник: CC0 Public Domain)

Мобилните мрежи от пето поколение (5G) създават нови възможности за производителите на компоненти, но за някои от играчите в този сегмент има риск да отпаднат от пазара, сочи доклад на Strategy Analytics.

Увеличаващата се сложност на радиочестотните компоненти с прехода към 5G мрежи води до повишаване на тяхната стойност, което е предпоставка и за поскъпване на смартфоните, отчита анализът.

От една страна, по-скъпите компоненти са изгодни за производителите, но от друга – ръстът в цените на смартфоните ще задържа проникването на 5G, което може да повлияе негативно на доставчиците на компоненти.

Според анализаторите обаче, като цяло ефектът от поскъпването ще бъде положителен за отрасъла, тъй като разкрива нови възможности за производителите на компоненти.

Но усвояването на нови продукти, вкл. сигнални процесори, трансивъри, филтри, комутатори, мултиплексори, усилватели на мощност, антенни тунери и др., е свързано с определени технически проблеми, в резултат на което не всички производители ще могат да се възползват от новите възможности.

Работата на по-високи честоти, агрегацията на носещите честоти, MIMO и други аспекти на прехода към 5G ще принудят компании като Skyworks, Broadcom, Qorvo, Murata и Qualcomm да търсят икономически по-ефективни решения, като се опират на архитектури, които са проверени в предишното поколение мрежови връзки.

Предвид това, се очаква консолидация на производители на интерфейсни радиочестотни компоненти. Конкурентният натиск ще расте и играчите, които не могат да доставят по-сложни решения на привлекателни цени, ще бъдат изтласкани от пазара, заключава анализът.

Коментар