AMD: Процесорите ще останат силициеви в близките 10 години

Силицият все още предлага относително прост, макар и постепенно усложняващ се път за намаляване на технологичните норми (източник: CC0 Public Domain)

Въпреки шума около графена, в близките 10 години силицият ще остане основен материал в производството на процесори, прогнозира висш мениджър от компанията AMD, цитиран от Techpowerup.

По думите на Форест Нород, старши вицепрезидент и ръководител на направлението за изчислителни центрове в AMD, графенът е много перспективен материал в изчислителната техника, но вероятно ще минат около 10 години преди да започне неговото фактическо използване.

Силицият все още предлага относително прост, макар и постепенно усложняващ се път към намаляване на технологичните норми. При скоростта, с която се удвояват в момента по-тънките технологични процеси, средното време за преход към следващ етап възлиза на около 4 или 5 години – това означава, че усвояването на 5 нанометра, а след това на 3 нанометра ще отнеме 10 години.

Що се отнася до квантовите компютри, в които могат да се използват други материали, те едва ли ще променят света на обикновените компютри. Така е, защото квантовите компютри са подходящи само за определени задачи и не могат да заменят традиционния подход. Ето защо е трудно да се прогнозира колко бързо ще се развива квантовото направление.

Коментари по темата: „AMD: Процесорите ще останат силициеви в близките 10 години”

добавете коментар...

  1. ILIEV

    Квантовите компютри ще направят революция в изчислителната техника,паралелно с тях се развива Изкуствен интелект A.I.,това води до масова безработица сред хората в Япония и Китай,защото страните са силно робототизирани и автоматизирани,или роботите ще изместят работниците от ГАПС-овете и конвейрното производство!

  2. Anonymous

    В университета преди 30 години един професор по физика ни каза: ” Вие ще станете свидетели на изчерпването на възможностите на силиция. Аз за съжаление няма да го видя. А би било интересно”. Уникален човек – описваше ни разликата между път и траектория така: ” Пътя е линията, която ще опише центъра на тежестта на тялото ми ако ме хвърлите от шестия етаж. А траекторията ще опише и как тялото ми се е въртяло докато е падало”… Уникален…

  3. Anonymous

    Черен силици
    Галиев нитрид
    Силициев карбид

Коментар