САЩ вече се подготвят за 6G мрежите

Целта пред 6G е „да свърже целия свят с едно кликване” (източник: CC0 Public Domain)

Федералната комисия по комуникации на САЩ (FCC) започва подготовка за изследвания и разработки в областта на мрежите от шесто поколение (6G) и гласува единодушно за отваряне на нов честотен сегмент за 6G услуги, съобщи Gizchina.

Eксперименти в областта на 6G и приложенията на мрежите от шесто поколение ще се извършват в честотния диапазон от 98GHz до 3THz. Терахерцовият диапазон, в частност, е от 0,3THz до 3THz. Колкото по-висока е честотата, толкова по-голям обем данни може да се предава за единица време, което повишава скоростта на мрежата.

Теоретично, скоростта на предаване на данни в 6G мрежите може да бъде 10 пъти по-висока, отколкото при 5G. И ако задачата на мрежите от пето поколение е да предоставят по-висока скорост, по-висока пропускателна способност и минимално забавяне, то целта пред 6G е „да свърже целия свят с едно кликване”.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп призова американските компании да внедрят 5G мрежи в страната възможно най-бързо и още отсега да мислят за 6G. Тръмп също така заяви, че е склонен да пусне Huawei в САЩ.

Коментар