Учители дават нова посока на образователен сайт

Около 55 000 учители, директори и училищни библиотекари от 29 страни са се регистрирали в безплатния портал eTwinning, като броят им бързо нараства.

В началото това беше проект за подпомагане на сътрудничеството по интернет между училищата.

Четири години по-късно, финансираният от ЕС уебсайт придоби нова слава: той се е превърнал в популярен сайт за социални контакти за учителите, съобщи порталът на Европейската комисия.

„Никога преди европейските училища не са си сътрудничили в такъв мащаб“, писа наскоро учен, предричайки широкообхватни последици, в публикацията „eTwinning – приключения в езика и културата“.

Стартирала през 2005 г. в рамките на образователната програма на ЕС „Коменски“, онлайн услугата все още изпълнява и първоначалните си цели – позволява на училищата да създават виртуални класни стаи, оборудвани например с техника за аудио- и видеоконферентна връзка.

Учащи в различни страни могат да провеждат в условия на сигурност срещи, да съхраняват свои работи и да обменят ресурси по съвместни проекти. Повече от 5300 проекта са регистрирани в момента в портала, достъпен на 23 езика.

Достъпни са комплекти за проекти като например създаване на виртуални компании, а за по-малките деца – създаване на дигитална приказка.

Но както често се случва в киберпространството, уебсайтът заживява свой собствен живот, след като все повече и повече учители го откриват. От 55 000 активни членове две трети не са регистрирани по училищен проект.

Повечето учители са се регистрирали, за да се срещат с други специалисти в областта на образованието и да обменят идеи. Всеки месец се публикуват над 5000 съобщения на сайта.

Порталът се ръководи от European Schoolnet – европейска училищна мрежа, в която си партнират 31 министерства на образованието. Миналата година уебмастърите създадоха нова версия на портала с инструменти като блогове и уикита, насочени към сътрудничество изобщо, а не само към проекти.

Всяка година се провежда конкурс за най-добър проект. Сред тазгодишните финалисти е проект на четири училища (във Великобритания, Франция, Испания и Италия), изследващ използването на подкастове в образованието.

Коментар