РС-тата са предпочитана гейминг платформа за разработчиците

Персоналните компютри са най-предпочитаната платформа от разработчиците на игри (източник: CC0 Public Domain)

Повечето разработчици са заинтересовани най-силно от създаване на игри за персонални компютри. Според изследване на британската компания UBM, две трети (66%) от разработчиците в момента подготвят нови геймърски заглавия за РС.

Персоналните компютри са най-предпочитаната платформа от разработчиците на игри, като изпреварват мобилните iOS и Android платформи (38%). Следват конзолите за игри PlayStation 4 (31%) и Xbox на Microsoft (28%).

В изследването на UBM са участвали 4 хиляди разработчици. В последната година най-бързо расте обаче интересът на разработчиците към платформата Nintendo Switch, сочат резултатите от проучването.

Ако през 2018 г. игри за Nintendo Switch са създавали 12% от разработчиците, сега това правят 19%. В същото време намалява интересът към разработката на игри с виртуална (VR) и допълнена (AR) реалност, както и за мобилни устройства.

Около 16% от участниците в изследването разработват в момента игри за настоящото и бъдещето поколение геймърски платформи, но близо половината (46%) са ангажирани изключително с текущото поколение платформи.

Коментар