Изкуствена кожа се възстановява сама

Синтетичната кожа е подходяща за използване в роботи (източник: NUS / YouTube)

Научен екип начело Бенджамин Ти от Националния университет на Сингапур (NUS) е изобретил изкуствен материал, който повтаря водоустойчивото покритие на медузата и в същото време реагира на допир, става ясно от видеоклип, разпространен в YouTube.

В своята разработка учените са свързали еластичен полимер с йонизирана течност, богата на флуор, в резултат на което се е получил гел. За разлика от други съществуващи хидрогелове, подобна „кожа” се чувства чудесно и в морска вода, и в алкални/кисели среди.

Освен това новото покритие притежава едно от най-важните свойства – то може да се самовъзстановява. Изследователите демонстрират нагледно това, разрязвайки материала наполовина. След няколко минути той възстановява своята електропроводимост, а след няколко дни изчезват всички следи от разреза и двете части се сливат идеално една с друга.

Новата „кожа“ е предназначена за използване в роботи, за които не са подходящи металните обвивки. Освен това учените уверяват, че създаденият от тях материал може да намали нивото на замърсяване на околната среда, поради своята биоприрода.

Коментар