Очакват дефицит на процесори до края на 2019

И през настоящата година РС индустрията ще страда от недостиг на процесори (източник: CC0 Public Domain)

Недостигът на процесори Intel, засегнал негативно РС индустрията, може да продължи до края на 2019 година, предупреждава източник от тайванския производител на ноутбуци Compal Electronics, цитиран от Nikkei.

Търсенето на ноутбуци е налице, но доставките на процесори са ограничени, коментира на среща с инвеститори Рей Чен, вицепрезидент на борда на директорите на Compal. Компанията е най-големият в света производител на ноутбуци по поръчка на водещи брандове.

По-рано се появиха информации, че Apple е причинила дефицита на интелски процесори. Nikkei твърди, че заради ексклузивния договор за доставка на модеми за iPhone, Intel е редуцирал производството на процесори за персонални компютри.

Представител на чипмейкъра коментира, от своя страна, че Intel е увеличил производствените си мощности и продължава да работи тясно с клиентите, за да балансира търсенето и предлагането.

Intel обаче признава, че търсенето на компютърни процесори остава по-високо от предлагането. Компанията обещава да предостави допълнителна информация по този въпрос на пресконференция, насрочена на 25 април т.т.

Compal обаче не очаква скорошно подобрение на ситуацията. „Недостигът на процесори ще продължи и през следващото тримесечие [април-юни], съдейки по прогнозите на клиентите и обема на доставките на други компоненти“, коментира Рей Чен.

Според него, дефицитът ще отслабне една към края на третото или през четвъртото тримесечие, т.е. в периода на традиционен подем в търсенето преди празниците в края на годината.

Според тайванския изследователски институт MIC, доставките на РС през настоящата година ще намалеят отново или ще останат на нивото от 2018 г., не само заради дефицита на процесори, но и в резултат на удължените срокове за експлоатация на РС-тата и липсата на иновации.

Коментари по темата: „Очакват дефицит на процесори до края на 2019”

добавете коментар...

  1. Йордан

    А бе кой ще си купи точно през 2019г интелски процесор?! AMD в момента тръшват Интел в земята по всякакви показатели. А когато се появи Ryzen 2, трябва да си истински балък да си купип процесор от Интел.

Коментар