Признание за F-Secure в управлението на уязвимости

Techconsult отличи F-Secure в решенията за управление на уязвимости (източник: F-Secure)

Финландската компания за кибер сигурност F-Secure продължава да получава пазарни признания за своите решения. Поредното отличие е първото за компанията в сегмента за управление на уязвимости – наградата „Professional User Rating: Security Solutions 2019 (PUR-S) Champion Award“ бе присъдена на решението F-Secure Radar от германската компания за проучвания и анализи Techconsult.

F-Secure Radar е PCI ASV сертифицирана ключова платформа за откриване и управление на уязвимости. Тя позволява на потребителите ефективно да идентифицират, оценяват и приоритизират наличните уязвимости и рискове в сигурността дори и извън рамките на организацията.

Необновен или лошо конфигуриран софтуер е ключов вектор за атаки особено когато говорим за атаки от ново поколение. F-Secure Radar може значително да намали разходите на организациите, свързани с процеса по управление на уязвимости, като автоматично и проактивно идентифицира уязвимостите и същевременно ги приоритизира в зависимост от бизнес риска.

Теему Миликангас, директор Radar решения, уточнява в сайта на компанията, че приоритизирането на уязвимостите трябва да се извършва на база бизнес риск, а не на възприятието за критичност на самата уязвимост.

„Например, дори и уязвимост с най-висока степен на критичност не би била приоритет в действията по отстраняването й, ако е засечена на лаптоп, който не се включва в мрежата. В същото време посредствена уязвимост на свързан в интернет сървър с достъп до критични данни определено би била една от задачите с най-висок приоритет. Ние спомагаме за приоритизирането на уязвимостите, предоставяйки необходимия за бизнес риска контекст“, допълва той.

Управлението на уязвимости (Vulnerability Management) е процесът по идентифициране, оценяване, докладване и отстраняване на уязвимости в бизнес процеси, уеб приложения и системи, както и в софтуера, който работи върху тях. Разбира се, това не изчерпва темата за сигурността.

Приоритизирането на уязвимостите трябва да се извършва на база бизнес риск, а не на възприятието за критичност на самата уязвимост, казват от F-Secure (източник: F-Secure)

„За разлика от F-Secure Radar, повечето VM решения не излизат от пределите на Вашата собствена мрежа. Често, елементи от стари услуги остават онлайн, дори и след като услугата е спряна. Те са забравени и неуправлявани, което автоматично означава и уязвими. За атакуващия, изучаващ Вашата мрежа, това би предоставило лесен за експлоатация вход“, обяснява Миликангас.

F-Secure Radar е комбинация от човешка експертиза и изкуствен интелект с повече от 30 години опит в областта, подчертаха от Инфодизайн България, официален дистрибутор на F-Secure за нашия пазар.

Techconsult проведе широко проучване на продукти за информационна сигурност в 6 направления, 14 категории и по повече от 60 индивидуални критерия. Оценката се базира на опита на повече от 2 000 потребителски компании. В проучването участваха повече от 160 производителя, познати на германския пазар и предлагащи решения за информационна сигурност.

Марко Бекер, анализатор на ИТ пазара в Techconsult, коментира по повод наградата, че „със своето решение за управление на уязвимости „F-Secure Radar“, F-Secure постигна пето място, респективно заема една от челните позиции в широкото поле от конкурентни решения”.

„F-Secure се държа доста убедително в конкретните оценки, като дори се изкачи на трибуната на победителите в няколко категории. По-конкретно това означава, че F-Secure е втори по рейтинг за използваемост и лоялност на производителя и трети по рейтинг в категорията за удобство за потребителя и лоялност на продуктите,” добавя Бекер.

Тази поредна награда идва като допълнение към две награди от AV-TEST за най-добра защита за F-Secure Protection Service for Business Computer Protection и решението за домашни потребители F-Secure SAFE.