Gmail навърши 15 години с интересно нововъведение

Популярната е-поща Gmail вече поддържа изпращане на писма в определено време (източник: CCO Public Domain)

Google отбеляза днес 15-годишния юбилей на Gmail – най-популярната електронна поща в света, като добави редица нови функции в приложението. Главната от тях е вграденият планировчик, който позволява автоматично изпращане на съобщения в най-подходящото време.

Планирането на съобщенията е полезна възможност за корпоративните потребители, които биха искали, например, да изпращат имейлите сутрин, така че да достигат своите адресати в началото на работния ден, коментира Engadget.

Друга нова функция в Gmail е Smart Compose, която автоматизира писането на стандартни фрази в писмата, като за целта помни как потребителите се обръщат към даден получател. Такива могат да бъдат обръщения като „Здравей” или „Добър ден”, които приложението добавя автоматично.

Подобна функционалност беше тествана на мобилни платформи и вече е достъпна за операционна система Android, като се очаква по-късно да се появи и за iOS на Apple. Към момента функцията работи на френски, италиански, португалски и испански езици.

По-рано Google разкри, че ще направи Gmail интерактивна услуга. Благодарение на технологията AMP, приложението ще може да отговаря на писма или да запълва анкети директно в сайтовете, т.е. Gmail се превръща в автоматизирана е-поща.

Освен това структурата на кореспонденцията ще наподобява „верига” от коментари или съобщения във форум. Така потребителите ще могат по-лесно да проследяват хронологията на разговорите. Компании като Booking.com, Nexxt, Pinterest и други вече тестват нововъведението.

Първоначално това подобрение ще бъде достъпно само в уеб версията на Gmail, но постепенно ще стане достояние и за потребителите на мобилни устройства. Подобен формат на кореспонденция поддържат и услуги като Outlook, Yahoo и Mail.ru, но при тях е небходимо ръчно активиране от страна на администраторите.

Коментар