Браузър на Microsoft поддържа Chrome плъгини

Отличителна черта на новия Edge е поддръжката на плъгини за браузъра Google Chrome (източник: Microsoft)

Дългоочакваният браузър на Microsoft на база Chromim енджин вече е достъпен за сваляне в каналите Dev и Canary, след като премина вътрешните тестове. Става въпрос за принципно нов вариант на Edge, който е браузър по подразбиране в Windows 10.

Отличителна черта на новия Edge е поддръжката на плъгини за браузъра Google Chrome. Към момента тази поддръжка е ограничена само до разширения, достъпни в онлайн магазина на Microsoft.

В бъдеще потребителите ще могат да свалят разширения и от други онлайн магазини – това се вижда при влизане в Google Chrome Store, но функцията все още не е активна в Edge.

Новият Edge е възприел много от чертите на Google Chrome, но същевременно е запазил собствения си стил. В браузъра са интегрирани няколко услуги на Microsoft, вкл. Windows Defender SmartScreen за откриване на фишинг и малуер, търсачка Bing и новини Microsoft News.

Първите версии на браузъра са налични за сваляне на РС под управление на Windows 10 в каналите Dev и Canary. Каналът за разработчици се обновява всяка седмица, а Canary – ежедневно.

Microsoft обещава да пусне в бъдеще по-стабилни бета версии на Edge, да добави поддръжка на Mac компютри и на всички актуални версии на Windows, т.е. от новия браузър ще се възползват и потребителите на Windows 7.

Коментари по темата: „Браузър на Microsoft поддържа Chrome плъгини”

добавете коментар...

  1. ха

    Ползването на един енджин във всички браузъри тук по-скоро е похвално, отколкото да бъдат наричани крадци. Хората им писна от варианта тук на Хроме бразър се вижда, а на Едж не и обратно.

  2. Мхм

    Михайле,

    Такъв е принципът на отворения код.

    Ти защо не ползваш Safari, след като Хромиум проекта стъпва на WebKit?

    Самите Епъл започват WebKit като твърдо разклонение (hard fork) на KHTML и KJS.

    Точно това е и гениалното на отворения код – не се налага всеки път да започваш от 0, а се базираш на труда на много и добри програмисти преди теб.

    Единственият недостатък на отворения код е липсата на смислен модел да си изкарваш прехраната.

  3. Михайл

    Що за наглост? Логично е да се ползува оригиналът, а техните смешни козметика и няколко техни услуги, които могат да си направят в плъгини, а не просто да крадат 100% от чуждото.

Коментар