Microsoft плаща все по-щедро за открити бъгове

Над 2 млн. долара е изплатила Microsoft през 2018 г. за открити уязвимости в нейния софтуер (източник: CC0 Public Domain)

Microsoft плаща щедро на специалисти по сигурност, които откриват уязвимости в нейния софтуер, в рамките на програмата Bug Bounty (премия за открит бъг), според данни, публикувани от ITPro.

През миналата годината корпорацията е раздала премии в размер на 2 милиона долара по линия на Bug Bounty. За да стимулира още повече спецовете да откриват бъгове в софтуера, Microsoft е улеснила изплащането на възнагражденията.

Така например, участниците в тази програма могат да получават парите си през платежната система PayPal и да ги превеждат към свои банкови сметки в над 30 държави по света.

Освен това полезните хакери могат да получат за своята работа премия във вид на криптовалута. Но Microsoft не уточнява в каква цифрова валута ще изплаща възнагражденията за открити уязвимости.

Нещо повече, компанията увеличава премиите по линия на Bug Bounty. Максималното възнаграждение за участници в програмата Windows Insider Preview се покачва от 15 до 50 хиляди долара. А премията за участници в програмата Microsoft Cloud, които търсят грешки в Azure, Office 365 и други продукти, се увеличава от 15 до 20 хиляди долара.

В началото на март т.г. компанията HackerOne, която развива платформа за търсене на уязвимости срещу заплащане, представи своя отличник – 19-годишния самоук хакер Сантяго Лопес от Аржентина, който стана първия в света милионер от откриване на бъгове.

Лопес започва да докладва за уязвимости чрез HackerOne през 2015 г. До март 2019 г. младежът е открил над 1600 уязвимости и е получил за усърдната си работа над 1 милион долара.

Коментар