Групи във Facebook предлагат услуги за кибер-престъпления

Множество групи във Facebook търгуват с престъпни услуги (източник: CC0 Public Domain)

Киберпрестъпници продължават да използват Facebook като платформа за продажба на своите незаконни продукти, алармира подразделението за информационна сигурност Cisco Talos.

През последните няколко месеца експертите са засекли в социалната мрежа 74 групи, които търгуват със съмнителни, в най-добрия случай, и престъпни услуги – в най-лошия. В повечето такива групи се използват очевидно престъпни определения като „професионалисти в спама“, „професионални спамъри и хакери“, „купи CVV за биткойни“, „взлом на Facebook“, „фишинг“ и др.

Въпреки тези красноречиви названия, някои от групите във Facebook пребивават там от осем години и наброяват десетки хиляди членове, коментира явлението MarketWatch. Общо в групите са регистрирани около 385 хиляди потребители.

Специалистите на Talos са опитали да ликвидират тези групи с помощта на предвидените във Facebook системи за докладване на злоупотреби, но това е станало възможно едва след пряк контакт с представители на социалната мрежа.

На мястото на унищожените групи обаче се появяват нови, а някои от старите общности продължават да са активни, разказват от Talos. Тези групи нарушават политиката на Faecbook за борба със спам и финансови измами и биват изтривани, уверяват от социалната мрежа.

Коментари по темата: „Групи във Facebook предлагат услуги за кибер-престъпления”

добавете коментар...

  1. Фофу

    “Мрежата ги унищожава, но на тяхно място възникват нови”

    Мрежата е живо същество. То унищожава.

    Новият филм по романа на Стивън Кинг.

Коментар