Pinterest се готви за IPO, мечтае за оценка от $12 млрд.

IPO-то на Pinterest е сред най-очакваните тази година (източник: CC0 Public Domain)

Pinterest, популярната социална мрежа и услуга за фото-хостинг, обяви диапазона на първичното публично предлагане на свои акции на борсата. В рамките на IPO-то компанията планира да продаде 75 млн. акции на цена от 15 до 17 долара за брой, предаде Ройтерс.

Ако Pinterest успее да привлече максимално планирания обем, или 1,3 млрд. долара, то пазарната й капитализация ще възлезе на 9 млрд. долара. За сравнение, през 2017 г. инвеститорите оцениха компанията на 12,3 млрд. долара.

Уолстрийт Джърнъл отбелязва, че в рамките на първичното публично предлагане Pninterest ще се стреми към оценка от 12 млрд. долара. Компанията планира да пусне акции на Нюйоркската фондова борса с тикер PINS, но сроковете все още не са известни.

Услугата на Pinterest позволява съхранение и споделяне на колекции от изображения и предлага също възможност за описания към снимките. Потребителите могат да маркират харесваните картинки и да създават от тях тематични колекции.

През септември м.г. аудиторията на Pinterest превиши 250 млн. души, като за една година към мрежата се присъединиха 50 млн. потребители. От появата си през 2009 г. досега Pinterest е привлякла общо 1,5 млрд. долара инвестиции.

Приходите на компанията за 2018 г. възлизат на 755,9 млн. долара, което е с 60% повече, отколкото година по-рано. Чистата загуба намаля двойно – от 130 до 62,97 млн. долара.

Коментар