Китай иска да елиминира добива на биткойни

Китай е най-големият пазар на компютърен хардуер за „копаене“ на биткойни (източник: CC0 Public Domain)

Китайските власти искат да забранят добива на биткойни в страната. Това предвижда проект на списък на промишлените дейности, които правителството планира да спре, предаде Ройтерс.

Китай е най-големият пазар на компютърен хардуер в света, предназначен за „копаене“ на биткойн и други криптовалути. Неотдавна подобни дейности попаднаха в „сивата зона“ на регулациите в страната.

Сега Националната комисия за развитие и реформи (NDRC) заяви, че търси общественото мнение по въпроса. Комисията обяви, че открива публично обсъждане по „преработен списък на индустриите, които иска да насърчи, ограничи или премахне“.

Списъкът бе публикуван за първи път през 2011 г. Сега в него са засегнати и криптовалутите.

Проектът на преработения списък включва криптовалутите към над 450 дейности, за които NDRC казва, че трябва да бъдат забранени, тъй като не се придържат към съответните закони и наредби, не са безопасни, пилеят ресурси или замърсяват околната среда.

В списъка не е посочена целева дата или времеви план за елиминиране на добива на „койни“. Това обаче означава, че въпросните дейности трябва да бъдат преустановени незабавно, се казва в документа. Обществеността има време до 7 май за коментар по проекта.

Държавният вестник Securities Times заяви във вторник, че проектът на списъка „ясно отразява отношението на индустриалната политика на страната“ към криптовалутите.

Коментари по темата: „Китай иска да елиминира добива на биткойни”

добавете коментар...

  1. ха

    Търсих и не намерих. Затова се ядосах и се оплаках тук.

  2. Anonymous

    Може би трябва да потърсиш информацията в друго издание с подходяща тематика.

  3. ха

    Отново слабо полезна “неизползваема” новина. Не ми пука за майнинга, но бих искал да знам къде мога да намеря списък с останалите 449 дейности, които се предлага да бъдат премахнати.

Коментар