Мобилно приложение поддържа мултибанкинг

„Финансовият сектор има има страхотен неоползотворен потенциал“, заяви Кристоф де Мил – иновационен лидер в ОББ (източник: ОББ)

За първи път у нас банка предлага мобилно приложение, което поддържа т.нар. мултибанкинг, или възможност клиентите да следят от него своите сметки и в други банки, стана ясно на пресконференция днес в София.

Приложението ОББ Мобайл позволява на клиентите на ОББ да следят информацията за свои сметки, разполагаема наличност, движение и детайли по трансакции в други банки. Те могат да виждат на едно място през телефона си балансите по своите сметки в още 4 български банки – УниКредит Булбанк, ДСК, Пощенска банка и Първа инвестиционна банка.

Необходимо условие при добавянето на нова сметка е тя да има IBAN номер и да е достъпна онлайн, уточниха представителите на ОББ.

Онлайн проучване на банката показва готовността на българските потребители да се възползват от такава иновация. Над половината от запитаните имат сметки в повече от една банка (52,9%), а почти ¾ биха използвали мобилно приложение, което им показва данни за състоянието на сметките им в повече от една банка (72,9%).

Приложението дава предимство на физическите лица, които разполагат с банкови сметки в повече от една банка, и удобство при следене на движението по сметките и получаването на детайли по дадена трансакция. Налична е и възможност за извличане на детайлите по конкретната трансакция в PDF формат.

Въвеждането на новата функционалност става възможно с Втората директива за платежни услуги (PSD2), съгласно която банките следва да осигурят възможност за достъп до водените от тях банкови сметки на клиента и – с негово съгласие – от страна на други доставчици на платежни услуги (банкови и небанкови).

Сигурността на информацията за банковите сметки и движенията по тях се гарантира от защитните механизми на мобилното приложение, увериха от ОББ.

„Финансовият сектор има да догонва зрелостта на потреблението при редица други мобилни услуги и има страхотен неоползотворен потенциал. Само за една година клиентите на ОББ, които имат мобилно банкиране, се увеличиха с 25% и вече съставляват 24% от активните ни клиенти“, съобщи Кристоф де Мил – иновационен лидер в ОББ.

ОББ Мобайл работи на телефони и таблети с операционни системи Android и iOS. Приложението е предназначено за извършване на основни активни и пасивни банкови операции от физически лица и фирми, както и за получаване на обща банкова информация.

Коментари по темата: „Мобилно приложение поддържа мултибанкинг”

добавете коментар...

  1. Упс

    С други думи, ОББ следят всичките Ви сметки, по всички банки …

    Хитро!

Коментар