Apple ще печели солидно от медицина

Смарт часовникът Apple Watch ефективно открива предсърдно мъждене (източник: Apple)

Apple развива все по-успешно медицински технологии, които излизат извън рамките на носимата електроника. Анализатори очакват дори компанията да стане лидер в този потребителски сегмент от пазара.

Според прогноза на Morgan Stanley, към 2027 г. приходите на Apple от продажби на продукти и услуги в сферата на здравеопазването ще достигнат 313 млрд. долара. Други анализатори обаче не очакват този бизнес да донесе на Купертино повече от 15 млрд. долара, но това разминаване е обяснимо, тъй като Apple едва сега започва своя път в медицината.

Здравеопазването е пазар, на който Apple има потенциал да стане лидер – в частност, при цифровите технологии. По подобен начин iTunes направи пробив на музикалния пазар, а онлайн магазинът App Store – при мобилните устройства, коментират от Morgan Stanley.

Ходовете на компанията в последните пет години показват, че тя създава компонентите на още една екосистема, в центъра на която е потребителят. Платформите на Apple изместват различни процеси в здравеопазването, използвайки интегрирана екосистема от iPhone/iPad, iOS и App Store.

В същото време конкурентите Google и Amazon имат по-развити възможности в сферата на изкуствения интелект, но огромната потребителска база на Apple е предимство, което не бива да се подценява, казват анализаторите пред Fortune.

Инвеститорите може да проявят интерес към медицинския бизнес на Apple, ако компанията разшири функционалността на своите портативни устройства. Така например, Apple би могла да направи слухови апарати от безжичните слушалки AirPods или да добави към смарт часовника Watch възможности за контрол на нивото на захарта в кръвта или на артериалното налягане.

Наскоро Apple публикува данни от свое изследване сред 419 297 пациенти. Мащабният експеримент показва способността на Apple Watch ефективно да открива  предсърдно мъждене, използвайки технология със светлинен сензор.

Освен това Apple може да купи няколко медицински компании, за да ускори растежа си на пазара за здравеопазване. В момента повечето приходи на компанията идват от продажбите на смартфони – делът им е около 60% от общо 265 млрд. долара за финансовата 2018 година.

Коментар