Palm залага бъдещето си на новата webOS

Palm заменя своята предишна операционна система Palm OS с иновативна платформа на базата на Linux, която ще поддържа разработване на приложения с помощта на уеб технологии.

Операционната система от ново поколение Palm webOS интегрира мощта на операционна система, базирана на прозорци, с простотата на един браузър. Тя ще поддържа многозадачност и ще улеснява работата на приложения във фонов режим, преминаването от едно приложение към друго само с една стъпка и управлението на прекъсвания и събития без загуба на контекст.

За разлика от старата операционна система на компанията, която беше със затворен код и силно свързана с хардуера, на който работеше, webOS ще предостави на разработчиците възможност за бързо създаване на разнообразни приложения.

Президентът и главен изпълнителен директор на Palm Ед Колигън обяви наскоро на среща с инвеститори решението на компанията да обърне гръб на 12-годишната Palm OS и да се посвети изцяло на новата webOS.

Нови технически данни за нея са публикувани на уеб сайта на мрежата за разработчици на Palm, където излезе първата глава от книга за webOS. Неин автор е главният технологичен директор на компанията Мич Алън.

Документът прави основен преглед на платформата на webOS и представя нейния интригуващ приложен модел, както и някои основни термини, които стоят зад парадигмите на нейния потребителски интерфейс.

Palm webOS използва стандартни уеб технологии и позволява на външни разработчици да изграждат завършени приложения с помощта на смесица от HTML, CSS и JavaScript. Тя работи със собствена JavaScript рамка, наречена Mojo, и включва някои популярни JavaScript библиотеки на други разработчици, в това число Prototype.

Изглежда, че webOS значително сваля бариерите за нови разработчици и улеснява адаптирането и повторното използване на съществуващия JavaScript код.

Достъпът до възможностите на базовата платформа се осъществява от приложен програмен интерфейс (Services API), до който се достига чрез един JSON мост. Това дава на приложенията достъп до функции на устройството като телефон, камера и установяване на географско местоположение.

Системата Service API представлява един обобщен абстрактен слой, през който могат да се покажат голям брой външни услуги и източници на данни. Според техническата документация, той може да се използва и за достъп до уеб услуги и данни от различни приложения на устройството и вероятно ще има възможности за разширяване.

Постоянното съхранение на данни в webOS е улеснено от функциите на база данни HTML 5. Интегрираният в платформата медиен сървър поддържа аудио и видео възпроизвеждане чрез медийната машина с отворен код GStreamer.

Приложенията са организирани в определена структура от директории и са комплектовани с различни ресурси и един файл appinfo.json , който ще съдържа мета данни за приложенията. Макар че много от аспектите на платформата webOS са изградени на съществуващи стандарти, този не е от тях.

Приложенията трябва да се вписват, за да могат да работят на устройството. Услугите по вписване ще се осъществяват през портала на разработчика. Вписаните приложения ще са достъпни за крайни потребители чрез новия каталог за приложения на Palm. Комплектът за разработчици SDK ще включва текстови инструменти и някои плъгини за подпомагане на разработването с част от съществуващите HTML редактори, в това число Eclipse и Aptana Studio.

Новата операционна система ще работи на смартфона Palm Pre, който компанията представи на изложението на потребителска електроника през януари. Очаква се той да излезе на пазара през първата половина на 2009 година.

Президентът на компанията Ед Колигън засега отхвърля идеята за лицензиране на новата платформа. “Точно сега ние сме изцяло фокусирани върху доставяне на едно интегрирано решение, което е наистина е чудесно за клиентите. В определен момент … когато се натрупа достатъчно критична маса около тази платформа, може би ще има смисъл да се лицензира, но не и в началото”, смята той.

Коментар