Приключи и последната поддръжка на Windows XP

Windows XP стана най-дълготрайната версия на Windows за всички времена (източник: Microsoft)

Изтече крайният срок и за последната поддържана версия от семейството операционни системи Windows XP. На 9 април приключи разширената поддръжка на Windows Embedded POSReady 2009, с което легендарната ОС отива окончателно в историята.

Продуктите Windows NT 5.1 се появиха на пазара преди 17 години и половина. Windows XP стана най-дълготрайната версия на Windows за всички времена. На практика, сега приключва една епоха в операционните системи.

Възможно е Windows 10 да подобри рекорда на XP, тъй като още при пускане на актуалната операционна система Microsoft я нарече последната ОС, имайки предвид номерирането на версиите.

Срокът за поддръжка на Windows XP Home и Professional SP3 изтече на 8 април 2014 г. След това, през 2016 г. приключи поддръжката на Windows Embedded for Point of Service SP3 и XP Embedded SP3, а на 8 януари т.г. дойде краят и на Windows Embedded Standard 2009.

Но разширената поддръжка на версия POSReady 2009 позволи на потребителите на Windows XP Home и Professional SP3 да получават обновявания на сигурността чрез редактиране на регистъра. Сега отпада и тази последна възможност за актуализации и подсигуряване.

Немалко компании и крайни потребители продължават да използват Windows XP. Без ъпдейти на сигурността обаче те ще трябва да преминат към нови версии на системата или към други платформи, за да работят без рискове.

Коментар