Asus ZenBook 14 (UX433FN) – стилен лаптоп за бизнес и креативна работа

Иизключително тънките рамки около дисплея приближават размерите на Asus ZenBook 14 до тези на 13,3-инчов ноутбук (източник: Asus)

ZenBook серията преносими компютри от ASUS са познати със стилния си дизайн. Това се потвърждава и с актуалния ZenBook 14, с който имахме възможност да се запознаем отблизо и ще ви представим в настоящия материал.

Моделът предлага елегантна метална конструкция, като е наличен в сребрист и син цвят. Веднага правят впечатление изключително тънките рамки около дисплея на устройство. Благодарение на този факт, размерите на модела са по-близки до тези на 13,3-инчов лаптоп, а тук е наличен екран с диагонал 14 инча. Както се убедихме от първа ръка, това го прави изключително удобен за носене във всякаква раница или чанта, както и в ръка.

Удобството на NumberPad

Доста интересно нововъведение е опцията за вграден в тъчпада цифров блок (NumberPad), който иначе няма как да бъде добавен към клавиатурата на толкова компактно устройство. При натискане не специална икона в горния десен ъгъл на тъчпада се появяват светлинни клавиши. Ако натиснете иконата отново, ще се върнете в стандартния режим.

Определено харесахме тази опция. Когато я изпробвахме за първи път, чувството беше малко странно, но само след няколко минути вече го използвахме с лекота.

Интересно нововъведение е опцията за вграден в тъчпада цифров блок (източник: Asus)

Повече удобство при писане

Много интересен елемент и откъм дизайн, и откъм функционалност представлява иновативната ErgoLift панта. Чрез нея и конструкцията на капака, при отваряне задната част на корпуса се повдига. Установихме, че по този начин се пише много по-бързо и по-комфортно. Освен това тази функция подпомага и охлаждането на компютъра, давайки достъп на повече въздух. В добавка по този начин се постига и по-добър звук, в което се убедихме при слушането на различни музикални приложения.

Размери и производителност

ZenBook 14 е изключително компактно устройство с размерите на лист А4. Дебелината на модела е едва 15,9 мм, а теглото е 1,09/1,11 кг. Въпреки това параметрите му са съвсем прилични. Серията предлага избор между Intel Core i7-8565U и i5-8265U процесор в комбинация с видеокарта NVIDIA GeForce MX150, която разполага с 2GB собствена графична памет.

Сред останалите характеристики откриваме още до 16GB LPDDR3 RAM, 1TB PCIe 3.0 x4 SSD или 512GB/256GB PCIe 3.0 x2 SSD и батерия с капацитет 50Wh, която предлага до 14 часа издръжливост с един заряд.

Asus ZenBook 14 е с 13% по-малък спрямо своя предшественик от 2107 г. (източник: Asus)

Наличните параметри дават достатъчна производителност не само за ежедневните задачи, но и при по-натоварващи апликации и някои по-леки игри, които изпробвахме на компютъра. Въпреки това по време на нашите тестове остана тих и не се наблюдаваше осезаемо затопляне.

Към това моделът предлага 14-инчов IPS екран с резолюция Full HD и избор за покритие срещу отблясъци. Съотношението екран-тяло е цели 92%, благодарение на NanoEdge дизайна. Дисплеят може да пресъздаде до 100% цветовата гама sRGB и има 178-градусови ъгли на видимост.

Клавиатура

Малко по-рано засегнахме тъчпада, но и клавиатурата заслужава особено внимание. Тя е с ход на клавишите 1,4 мм и предлага приятна подсветка. Клавишите са големи и комфортни при писане и както се убеди нашият журналист по време на тестовете – те се натискат изключително лесно и удобно.

Интерфейси и комуникации

Не липсват и необходимите за ежедневието опции за свързване. Откъм портове моделът предлага HDMI, USB 3.1 Type-A, USB 2.0, USB 3.1 Gen 2 Type-C, аудио жак и четец на MicroSD памет карти. Безжичната комуникация се осъществява от двубандов 802.11ac gigabit-class Wi-Fi и Bluetooth 5.0.

В допълнение на всичко това е налична и ASUS SonicMaster стерео звукова система с говорители настроени от Harman Kardon.

ZenBook 14 е изключително красив и функционален преносим компютър. Можете да разчитате на него, когато сте в движение, без да се притеснявате от изтощаване на батерията. Освен това наличните хардуерни параметри му позволяват да се справи безпроблемно с ежедневните задачи.

Коментар