Qualcomm и Apple се договориха, Купертино плаща

Qualcomm и Apple сключиха мир преди да се разрази най-голямата патентна и лицензна война (източник: CCO Public Domain)

Започналата тази седмица съдебна битка между Qualcomm и Apple приключи по-бързо от очакваното. Двете компании се договориха за прекратяване на всички съдебни спорове по целия свят и за лицензни плащания от страна на Apple в полза на Qualcomm, чийто размер не се уточнява.

Споразумението обхваща и съдебните дела с участието на Qualcomm, в които са въвлечени производствените партньори на Apple, съобщиха от производителя на iPhone. Както е известно, Apple ги инструктира да не плащат лицензни такси на Qualcomm с ангажимента да поеме съдебните им разходи.

Освен това Apple и Qualcomm подписаха 6-годишно споразумение, което влиза в сила от 1 април т.г. и може да бъде удължено с още две години. В допълнение, двете компании подписаха многогодишен договор за доставка на чипсети – от Qualcomm за Apple. Така отпадат и претенциите на Qualcomm за забрана на продажбите на iPhone.

На делото, което започна тази седмица в Сан Диего, Apple и нейните партньори поискаха компенсация от Qualcomm в размер на 30 млрд. долара за нелоялни практики. Qualcomm, от своя страна, поиска от Apple 7 млрд. долара и компенсации за загубите.

Коментари по темата: „Qualcomm и Apple се договориха, Купертино плаща”

добавете коментар...

  1. ха

    Това, че Apple ще започне сам да си прави чипове всеки го вижда. За тяхно съжаление се заядоха с Qualcomm твърде предварително, преди да могат това. Относно монопола на Qualcomm е добре да си спомним случката със ZTE и какви са възможностите Qualcomm да бъде заменен като доставчик (на теория много много трудно, а на практика практически невъзможно). А относно това, че Apple произвежда iPhone… Ами то на тази логика и Фолцваген е монополист, защото само той произвежда автомобили Фолцваген.

  2. Lordoff

    Qualcomm не е единствения производител на чипове, но Apple единствено произвеждат iPhone. Кой е по-големия монополист, се пита в задачата?
    Надявам се скоро Apple сам да започне да си произвежда чипове /каквито планове има/, а защо не и дисплеите.

  3. ха

    Както винаги монополиста печели. А в случая това е Qualcomm. Дори и ако Apple беше получил исканите 30 млрд., те в никакъв случай нямаше да му покрият бъдещите загуби за това, че няма да могат да произвеждат iPhone-и.

Коментар