Удължават живота на вятърните турбини

Старите ветроенергийни паркове могат да бъдат полезни отново (източник: CCO Public Domain)

Животът на вятърните турбини може да се удължи и старите вятърно-енергийни паркове да бъдат полезни отново, обещават от швейцарско-датската технологична и сервизна компания Romo Wind.

В рамките на съвместна инициатива Romo Wind ще си партнира с италианския екип Eta Blades за предоставяне на решения, които удължават живота и подобряват работата на по-старите вятърно-енергийни паркове, съобщи GreenTech.bg

Партньорите ще комбинират системата iSpin на Romo Wind, която следи производителността на генераторите, и способността на Eta да препроектира и произвежда по-леки и аеродинамично по-ефективни витла за по-стари турбини, за да осигуряват заедно пакет за обновяване на остарелите вятърни паркове.

„Усъвършенстваната технология за измерване на iSpin с безпрецедентната й способност да следи скоростта на вятъра, посоката, вариациите и интензивността на турбуленциите, както и производителността на всяка от турбините, ни помага да оптимизираме работата на парковете”, каза основателят на Eta Blades Карло Дуранте.

По неговите думи, това помага за повторно оборудване на генераторите и увеличаване на максималната мощност. Животът на турбините може да се удължи и старите вятърно-енергийни паркове да бъдат полезни отново, подчерта главният изпълнителен директор на Romo Wind Брайън Соренсен.

Коментар