IBM връща производство от Сингапур в САЩ

IBM следва стратегия за връщане на производството в САЩ (снимка: Connie Zhou за IBM)

IBM планира да затвори своя завод в Сингапур, в резултат на което ще бъдат освободени около 600 работници, съобщи Индипендънт. Този ход на американската компания е част от стратегия за връщане на производството в САЩ.

Заводът, известен като „Singapore Technology Park“, беше открит през 2010 г. и се счита за едно от най-напредналите в технологично отношение предприятия в света. В него се произвеждат мейнфреймите IBM Z, но сега тази дейност ще бъде пренесена в Ню Йорк.

Същевременно IBM увери, че Сингапур остава стратегически важен регион за компанията. „Синият гигант“ работи вече 66 години в страната, вкл. с много местни компании. Сингапур се разглежда като неотменна част от ръста на корпорацията, казват от IBM.

През юли 2018 г. IBM уволни неколкостотин служители в Сингапур в рамките на програма за преструктуриране на подразделението за ИТ услуги. Тогава компанията планираше да съкрати общо 10 000 работни места по целия свят и да прехвърли още 30 000 души на нови позиции.

Работниците в Сингапур, подлежащи на съкращение, са уведомени в началото на март 2019 г. Корпорацията ще им изплати компенсация в размер на една месечна заплата.

Коментар