Apple не успя да защити култова фраза на Стив Джобс

„И още нещо“ на Стив Джобс не е израз, който Apple може да ползва ексклузивно, реши съдът (източник: allaboutstevejobs.com)

Apple претърпя второ поражение в съда от швейцарката компания за часовници Swatch, макар и за различни искове, което се случва рядко на ИТ гиганта от Купертино, известен със странните си понякога претенции за интелектуална собственост.

Преди няколко седмици Apple не успя да забрани по съдебен път на Swatch да използва слогана „Tick different“ (Тиктакай различно), тъй като приличал много на нейния „Think different“ (Мисли различно). Сега Купертино загуби още едно дело спрямо същата компания.

Казусът е подобен на първия – Apple искаше съдебна забрана за използване на фразата „One more thing“ (И още нещо) от страна на Swatch. Тя е част от маркетинговия арсенал на Swatch и е напълно идентична с един от култовите изрази на Стив Джобс, когато легендата на Apple представяше нови продукти.

Съдът обаче призна правото на Swatch да използва и този слоган. Нещо повече, на Apple ще се наложи да плати и съдебните разходи по делото, съобщи Sydney Morning Herald.

Фразата „One more thing“ нашумя, благодарение на Стив Джобс, и се е асоциираше на първо място с него, макар че впоследствие и наследникът му начело на Apple Тим Кук започна да я използва в речите си. Но този израз никога не е имал пряко отношение към конкретен продукт на Apple и влизаше в употреба изключително по време на презентации.

В случая с Swatch, същата фраза се използва за реклама на конкретни продукти и – според компанията – не е заимствана от Стив Джобс, а от детективския сериал Коломбо. Във филма детективът твърде често използва подобна фраза – „Just one more thing“ (Само още нещо).

Коментари по темата: „Apple не успя да защити култова фраза на Стив Джобс”

добавете коментар...

  1. Rotor

    В Apple добре ли се! Стив Джобс го е чул от “Оркестър без име” – “В тази песен се пее за море, любов и още нещо” 🙂

Коментар